Business Internaţional

Cel mai mare litigiu media din America, care a ajuns la 787 milioane de dolari, si în care a fost implicat celebrul post de televiziune Fox News, a fost mediat pe ultima sută de metri de Jerry Roscoe, un avocat american care se afla în România într-o croazieră pe Dunăre

Cel mai mare litigiu media din America, care a ajuns la...

Autor: Catalina Apostoiu

23.04.2023, 21:29 1822

Jerry Roscoe se afla într-o croa­zieră pe Dunăre în România împreună cu soţia sa când experi­mentatul mediator a primit un e-mail în care i se cerea ajutorul într-un caz extrem de delicat: procesul de defăi­mare cu mize extrem de mari lansat de producătorul de aparate electro­nice de vot Dominion împotriva tele­viziunii americane Fox News, scrie The Wall Street Journal.

Dominion a dat în judecată Fox, după ce televiziunea afirmase că apa­ratele de vot produse de aceasta au contribuit la fraudarea alegerilor pre­zidenţiale americane din 2020 în fa­voarea lui Joe Biden. Era o bătălie dură care, după doi ani de ostilităţi, ar fi urmat să se desfăşoare în scurt timp în faţa unui juriu din Delaware.

Jerry Roscoe se afla într-o croa­zieră relaxantă Budapesta-Bucureşti sărbătorindu-şi cea de-a 70-a zi de naştere când a primit un apel tele­fonic urgent. Vocea de la celălalt capăt al firului l-a întrebat dacă vrea să fie mediator pe ultima sută de me­tri în cazul uriaşului proces de defăi­mare depus de Dominion împo­triva Fox News.

Procesul urma să înceapă în doar câteva ore, iar Dominion plănuia să-l forţeze inclusiv pe magnatul Rupert Murdoch, preşedinte Fox, să depună mărturie.

Roscoe nu a zitat să accepte sar­cina neaşteptată de a obţine un acord pentru a evita procesul media al secolului.

„Am spus da“, a declarat Roscoe pentru CNN, amintindu-şi sfatul pri­mit de la tatăl său la vârsta de 16 ani cu privire la acceptarea sarcinilor de lucru în timpul vacanţelor. „Tatăl meu mi-a spus că dacă cineva are ne­voie de tine, te sună, trebuie să ac­cepţi să-l ajuţi“.

Avocaţii celor două părţi negociaseră în timpul weekendului înainte ca Roscoe să fie contactat, dar fără rezultat.

În următoarea zi, Roscoe s-a familiarizat cu cazul, analizând mii de pagini de documente. Apoi, a purtat discuţii separat cu cele două părţi înainte de a se întâlni cu toţii.

Judecătorul cazului, Eric Davis, a fost anunţat că Roscoe a fost angajat de cele două părţi, iar acesta a anunţat o amânare suprinzătoare de o zi a procesului pentru a oferi mediatorului o şansă de a ajunge la un acord.

În următoarele 24 de ore, negocierile au culminat cu un acord istoric, Fox urmând să plătească firmei Dominion 787,5 milioane de dolari.

Ce a convins Fox să cedeze în ultimul moment nu este clar, chiar dacă experţii par să fie de acord că firma ar fi urmat să întâmpine dificultăţi din ce în ce mai mari cu cât procesul se prelungea mai mult, potrivit Financial Times.

Deşi suma pe care trebuie s-o plătească este mare, aceasta nu reprezintă o ameninţare existenţială pentru Fox. Compania ca întreg a raportat profit net de 1,23 miliarde de dolari pe 2022.

Totuşi, problemele acesteia par să nu se fi terminat. Compania are în faţă un alt proces de defăimare lansat de un alt producător de aparate de vot, Smartmatic, la rândul său ţintă a gazdelor conservatoare ale reţelei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO