Business Internaţional

Cel mai puternic investitor din lume şi-a găsit un înlocuitor căruia să îi lase pe mână imperiul de 100 mld. $

Cel mai puternic investitor din lume şi-a găsit un înlocuitor căruia să îi lase pe mână imperiul de 100 mld. $

Autor: Gabriel Razi

26.10.2010, 23:50 39

Miliardarul american Warren Buffett, al treilea cel mai bogat omdin lume cu o avere de 47 de miliarde de dolari, a anunţat că aangajat un manager tânăr care va administra o "parte importantă"din portofoliul de investiţii de 100 miliarde de dolari alcompaniei Berkshire Hathaway, scrie The Wall Street Journal.

Alegerea surprinzătoare a lui Buffett este Todd Combs, 39 deani, care şi-a petrecut ultimii cinci ani la cârma fondului deinvestiţii Castle Point Capital Management, cu active de 400 demilioane de dolari.

"Oracolul din Omaha" a declarat despre Combs că este un managertalentat pe care l-a căutat timp de trei ani şi că se potriveşteperfect în compania sa.

"A fost întotdeauna îndrăgostit de Berkshire. Sunt convins că ealegerea cea mai bună, este genul de om de care aveam nevoie",spune Buffett.

Nu s-a făcut încă niciun anunţ în privinţa responsabilităţilorcare îi vor reveni lui Combs, însă concentrarea fondului CastlePoint asupra sectorului serviciilor financiare poate da indiciiprivind viitoarele sale responsabilităţi.

Provocarea pare imporantă pentru tânărul manager dinConnecticut, care până acum a avut sub mână un portofoliu de doar400 de milioane de dolari, în timp ce la Berkshire Hathway vaprelua un procent semnificativ din totalul activelor care depăşesc100 de miliarde de dolari.

Manager de fond din 2005

Todd Combs a pus bazele companiei Castle Point în 2005 după ce afost suţinut de către Stone Point Capital, companie al careidirector este Stephen Friedman, fost executiv în cadrul GoldmanSachs şi la biroul băncii centrale americane (Fed) din NewYork.

Fondul lui Combs a crescut cu 13,6% în 2006, şi-a continuatevoluţia pozitivă şi în 2007 când a câştigat 19%, a pierdut

5,8 procente în 2008 şi a reintrat pe un trend pozitiv, cu ocreştere de 6,2 procente anul trecut.

În primele nouă luni ale acestui an, fondul a întâmpinat noiprobleme şi a fost nevoit să raporteze scăderi de 4%.

Înainte de a performa la Castle Point, Combs a condusdepartamentul de servicii financiare de la fondul de investiţiinew-yorkez Copper Arch Capital.

A absolvit Universitatea din Florida şi a urmat un curs demaster în business la Universitatea Columbia, unde a absolvit şiBuffett.

"Este extrem de bine pregătit, citeşte 500 de pagini pesăptămână şi îşi face singur documentările", spune Chuck Davis,director executiv la Stone Point.

"Acum au cu cine să ma înlocuiască"

Anunţul de numire în funcţie a tânărul manager este consideratde Warren Buffett ca "un pas important. Dacă mor în seara asta,Consiliul de Administraţie are pe cine pune în locul meu".

Legendarul investitor, acum în vârstă de 80 de ani, spune totuşică până când va muri sau se va retrage, toate responsabilităţilefuncţiilor sale executive de la Berkshire Hathway vor fi diseminatecătre mai multe persoane. În prezent el este preşedinte, directorexecutiv şi director de investiţii al Berkshire.

"Momentan îmi voi păstra poziţiile de management la nivelexecutiv şi investiţional", declară Buffett.

Berkshire spune că Todd Combs va administra un portofoliu deactive cu care este deja familiarizat şi că îşi va creşte treptatimplicarea în următoarele luni, până se va face anunţul oficial denumire în funcţie.

Pentru acest post, s-au mai aflat în competiţie încă doimanageri ai altor fonduri de investiţii, printre carechinezoamericanul Li Lu, dar care au renunţat singuri la cursă,conform declaraţiilor lui Warren Buffett.

Li Lu se află într-o relatie apropiată cu vicepreşedinteleBerkshire, Charles Munger, căruia îi administrează o mare parte dinactivele care nu sunt plasate prin compania lui Buffett. Cu toateacestea, chinezo-americanul a preferat postul său actual în daunacelui de a fi urmaşul lui Buffett la conducerea Berkshire.

Poziţia de manager al Berkshire poate fi o adevarată provocarepentru canditaţii interesaţi. Pe lângă faptul că "pantofii luiBuffett" pot fi incofortabili, remuneraţia managerilor deinvestiţii poate depăsi pragul de un miliard de dolari în întreagacarieră, în timp ce miliardarul nu este de acord cu o astfel depolitică. "Se pot face foarte mulţi bani în această poziţie, însănu miliarde", spune el.

Născut în 1930, Warren Buffett, a cumpărat primele acţiuni lavârsta de 11 ani, iar în timpul liceului a investit într-o companiedeţinută de tatăl său şi a cumpărat o fermă pe care aînchiriat-o.

Primul milion de dolari l-a făcut până în 1962, iar pragul de unmiliard de dolari l-a atins în 1990, când Berkshire a început săvândă acţiuni comune.

Principiile de investiţii ale lui WarrenBuffett

Investeşte în companii, nu în acţiuni.

"Când cumpărăm acţiuni privim tranzacţia ca şi cum amachiziţiona o companie privată. Ne uităm la perspectivele economiceale companiei, la oamenii care o conduc şi la preţul pe caretrebuie să îl plătim."

Investeşte în companii pe care le cunoşti

"Am fi putut prevede acum 30 de ani gradul de dezvoltare la carevor ajunge televizoarele sau computerele? Cu siguranţă nu. Atunci,de ce să cauţi acul în carul cu fân când îl poţi alege pe cel careeste chiar în faţa ta."

Păstrează acţiunile pe termen lung

"Păstrăm acţiunile atâta timp cât aşteptăm ca valoareaintrinsecă a companiei să crească cu o rată mulţumitoare. Nu vindemparticipaţiile doar pentru că le-a crescut valoarea sau pentru căle deţinem de prea mult timp."

Ignoră fluctuaţiile de preţ pe termen scurt

"Ne ghidăm după rezultatele operaţionale şi nu după cotaţiilezilnice sau anuale ale acţiunilor. Pieţele pot ignora o perioadă ocompanie de succes, dar în timp îi va confirma performanţele."

Cumpără afaceri bune atunci când preţurile suntjos

"Mulţi investitori fac greşeala ca şi dacă sunt cumpărători neţisă se bucure atunci când preţurile cresc şi să se întristeze atuncicând acestea scad.Cumpărătorii de perspectivă ar trebui să sebucure când văd preţurile scăzând."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO