Cel mai puternic investitor din lume şi-a găsit un înlocuitor căruia să îi lase pe mână imperiul de 100 mld. $

Autor: Gabriel Razi 26.10.2010

Warren Buffett, unul dintre cei mai faimoşi investitori din lume, şi-a găsit succesorul căruia să îi lase pe mână strategia de investiţii a Berkshire Hathaway, vehiculul de investiţii prin care a ajuns al treilea cel mai bogat om din lume.



Miliardarul american Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume cu o avere de 47 de miliarde de dolari, a anunţat că a angajat un manager tânăr care va administra o "parte importantă" din portofoliul de investiţii de 100 miliarde de dolari al companiei Berkshire Hathaway, scrie The Wall Street Journal.

Alegerea surprinzătoare a lui Buffett este Todd Combs, 39 de ani, care şi-a petrecut ultimii cinci ani la cârma fondului de investiţii Castle Point Capital Management, cu active de 400 de milioane de dolari.

"Oracolul din Omaha" a declarat despre Combs că este un manager talentat pe care l-a căutat timp de trei ani şi că se potriveşte perfect în compania sa.

"A fost întotdeauna îndrăgostit de Berkshire. Sunt convins că e alegerea cea mai bună, este genul de om de care aveam nevoie", spune Buffett.

Nu s-a făcut încă niciun anunţ în privinţa responsabilităţilor care îi vor reveni lui Combs, însă concentrarea fondului Castle Point asupra sectorului serviciilor financiare poate da indicii privind viitoarele sale responsabilităţi.

Provocarea pare imporantă pentru tânărul manager din Connecticut, care până acum a avut sub mână un portofoliu de doar 400 de milioane de dolari, în timp ce la Berkshire Hathway va prelua un procent semnificativ din totalul activelor care depăşesc 100 de miliarde de dolari.

Manager de fond din 2005

Todd Combs a pus bazele companiei Castle Point în 2005 după ce a fost suţinut de către Stone Point Capital, companie al carei director este Stephen Friedman, fost executiv în cadrul Goldman Sachs şi la biroul băncii centrale americane (Fed) din New York.

Fondul lui Combs a crescut cu 13,6% în 2006, şi-a continuat evoluţia pozitivă şi în 2007 când a câştigat 19%, a pierdut

5,8 procente în 2008 şi a reintrat pe un trend pozitiv, cu o creştere de 6,2 procente anul trecut.

În primele nouă luni ale acestui an, fondul a întâmpinat noi probleme şi a fost nevoit să raporteze scăderi de 4%.

Înainte de a performa la Castle Point, Combs a condus departamentul de servicii financiare de la fondul de investiţii new-yorkez Copper Arch Capital.

A absolvit Universitatea din Florida şi a urmat un curs de master în business la Universitatea Columbia, unde a absolvit şi Buffett.

"Este extrem de bine pregătit, citeşte 500 de pagini pe săptămână şi îşi face singur documentările", spune Chuck Davis, director executiv la Stone Point.

"Acum au cu cine să ma înlocuiască"

Anunţul de numire în funcţie a tânărul manager este considerat de Warren Buffett ca "un pas important. Dacă mor în seara asta, Consiliul de Administraţie are pe cine pune în locul meu".

Legendarul investitor, acum în vârstă de 80 de ani, spune totuşi că până când va muri sau se va retrage, toate responsabilităţile funcţiilor sale executive de la Berkshire Hathway vor fi diseminate către mai multe persoane. În prezent el este preşedinte, director executiv şi director de investiţii al Berkshire.

"Momentan îmi voi păstra poziţiile de management la nivel executiv şi investiţional", declară Buffett.

Berkshire spune că Todd Combs va administra un portofoliu de active cu care este deja familiarizat şi că îşi va creşte treptat implicarea în următoarele luni, până se va face anunţul oficial de numire în funcţie.

Pentru acest post, s-au mai aflat în competiţie încă doi manageri ai altor fonduri de investiţii, printre care chinezoamericanul Li Lu, dar care au renunţat singuri la cursă, conform declaraţiilor lui Warren Buffett.

Li Lu se află într-o relatie apropiată cu vicepreşedintele Berkshire, Charles Munger, căruia îi administrează o mare parte din activele care nu sunt plasate prin compania lui Buffett. Cu toate acestea, chinezo-americanul a preferat postul său actual în dauna celui de a fi urmaşul lui Buffett la conducerea Berkshire.

Poziţia de manager al Berkshire poate fi o adevarată provocare pentru canditaţii interesaţi. Pe lângă faptul că "pantofii lui Buffett" pot fi incofortabili, remuneraţia managerilor de investiţii poate depăsi pragul de un miliard de dolari în întreaga carieră, în timp ce miliardarul nu este de acord cu o astfel de politică. "Se pot face foarte mulţi bani în această poziţie, însă nu miliarde", spune el.

Născut în 1930, Warren Buffett, a cumpărat primele acţiuni la vârsta de 11 ani, iar în timpul liceului a investit într-o companie deţinută de tatăl său şi a cumpărat o fermă pe care a închiriat-o.

Primul milion de dolari l-a făcut până în 1962, iar pragul de un miliard de dolari l-a atins în 1990, când Berkshire a început să vândă acţiuni comune.

Principiile de investiţii ale lui Warren Buffett

Investeşte în companii, nu în acţiuni.

"Când cumpărăm acţiuni privim tranzacţia ca şi cum am achiziţiona o companie privată. Ne uităm la perspectivele economice ale companiei, la oamenii care o conduc şi la preţul pe care trebuie să îl plătim."

Investeşte în companii pe care le cunoşti

"Am fi putut prevede acum 30 de ani gradul de dezvoltare la care vor ajunge televizoarele sau computerele? Cu siguranţă nu. Atunci, de ce să cauţi acul în carul cu fân când îl poţi alege pe cel care este chiar în faţa ta."

Păstrează acţiunile pe termen lung

"Păstrăm acţiunile atâta timp cât aşteptăm ca valoarea intrinsecă a companiei să crească cu o rată mulţumitoare. Nu vindem participaţiile doar pentru că le-a crescut valoarea sau pentru că le deţinem de prea mult timp."

Ignoră fluctuaţiile de preţ pe termen scurt

"Ne ghidăm după rezultatele operaţionale şi nu după cotaţiile zilnice sau anuale ale acţiunilor. Pieţele pot ignora o perioadă o companie de succes, dar în timp îi va confirma performanţele."

Cumpără afaceri bune atunci când preţurile sunt jos

"Mulţi investitori fac greşeala ca şi dacă sunt cumpărători neţi să se bucure atunci când preţurile cresc şi să se întristeze atunci când acestea scad.Cumpărătorii de perspectivă ar trebui să se bucure când văd preţurile scăzând."