Business Internaţional

Cel mai mare actionar al Bear Stearns incearca sa evite preluarea bancii cu 2 $ de catre JP Morgan

24.03.2008, 23:06 13

El spune, intr-o plangere adresata autoritatilor financiare americane, ca va intreprinde "orice actiune necesara" pentru a-si proteja investitia de 1,26 mld. dolari in banca newyorkeza, adaugand ca va incuraja institutia si "partile terte sa ia in considerare si celelalte oferte de preluare" , scrie Bloomberg.
Lewis, in varsta de 71 de ani, si John Dorfman, proprietarul Thunderstorm Capital, au avertizat inca de la inceput ca se vor opune achizitionarii Bear Stearns de catre JP Morgan. Cea de-a treia mare banca americana, JP Morgan si-a dat acordul pentru preluarea Bear Stearns pe 16 martie, oferind in schimbul acesteia 339 mil. dolari, adica 2,32 dolari/actiune. Si asta, in conditiile in care cu numai doua zile inainte ca Bear sa fie fortata sa accepte oferta JP Morgan, titlurile companiei incheiasera sedinta de tranzactionare la un pret de peste 30 de dolari.
"Daca Lewis isi va gasi printre ceilalti actionari ai Bear o serie de aliati s-ar putea ca pretul oferit de catre JP Morgan sa fie unul semnificativ mai mare", spune John Coffee, profesor de finante la Columbia University, din New York.
"Insa nu cred ca va primi o contraoferta care sa poata fi luata in calcul, in conditiile in care nici o alta banca nu poate obtine sprijinul Fed", a adaugat el.
Lewis a platit pentru cele 12,14 mil. actiuni de la Bear Stearns 103,89 dolari/actiune, insa din momentul in care a inceput sa-si adauge in portofoliu actiuni ale bancii americane, adica in iulie 2007, si pana acum pierderile inregistrate de acesta se ridica la 1,19 mld. dolari, aproape jumatate din averea sa, pe care revista americana Forbes o estimeaza la 2,5 mld. dolari.
"Este o oferta batjocoritoare pentru actionarii Bear Stearns si nu cred ca acestia o vor accepta", a declarat Lewis, care numai in ultima luna si jumatate a achizitionat 1,04 milioane de titluri Bear Stearns, pachetul de actiuni detinut de el in cadrul bancii americane ajungand la 8,35% din totalul actiunilor comune.
James Cayne, fostul director executiv al Bear Stearns, a asistat de asemenea la prabusirea brusca a portofoliului sau, in conditiile in care acesta detine 5,8 milioane de actiuni la banca de investitii.
Cayne, in varsta de 74 de ani, era inclus de catre Forbes in clasamentul din 2007 al celor mai bogati directori executivi de pe Wall Street, portofoliul sau de actiuni fiind cotat la 1,3 mld. dolari.
Pachetul de actiuni detinut de catre acesta in cadrul Bear valora anul trecut - in momentul in care titlurile companiei ajunsesera la 171,51 dolari - aproape 1 mld. dolari. In acest moment, actiunile sale nu depasesc 31mil. dolari.
Lewis si Cayne, care a ramas presedinte nonexecutiv al Bear, incearca sa-si gaseasca aliati in randul investitorilor pentru a contracara oferta JP Morgan, spun surse apropiate situatiei.
Pana acum cei doi au apelat la firmele de private-equity J.C. Flowers si Kolberg Kravis Roberts, la bancile Barclays, Credit Suisse si Royal Bank of Scotland, dar si la fondurile de investitii suverane, precum Citic Securities din China.
Insa acordul cu JP Morgan descurajeaza ofertele rivale, in situatia in care termenii tranzactiei sunt unii neobisnuiti.
De exemplu, JP Morgan are posibilitatea de a achizitiona 20% din companie pentru 2 dolari/actiune, un alt dezavantaj pentru celelalte institutii interesate fiind faptul ca institutia are dreptul de a achizitiona sediul central al Bear, situat pe Madison Avenue, pentru numai 1,1 mld. dolari. In plus, oficialii Bear Stearns nu se afla in situatia in care sa poata solicita o oferta mai buna.
Lewis, un fost trader valutar, detine o casa in Bahamas, dar isi petrece cea mai mare parte a timpului in Argentina. A devenit o persoana publica in anii '90, in momentul in care a achizitionat 30% din actiunile casei de licitatii Christie's International, pachet pe care l-a vandut, in 1998, miliardarului francez Fran?ois Pinault pentru 244 mil. dolari.
Vehiculul sau de investitii, Tavistock Group, care detine clubul de golf Isleworth din Florida, a achizitionat pachete de actiuni in cadrul unor companii precum producatorul de articole sportive Puma, producatorul de automobile de lux Bristol Cars sau firma de inginerie genetica Ambrx.
Dupa ce a abandonat scoala la 15 ani pentru a deveni ospatar in cadrul firmei de catering a tatalui sau, el a transformat afacerea familiei intr-un lant de restaurante, deschizand in acelasi timp si o serie de magazine de suveniruri in Geneva, Londra si Roma.
A devenit trader valutar in incercarea de a-si investi veniturile, care constau intr-o sumedenie de valute, de la yeni pana dolari americani si diverse alte monede europene. Afacerea deschisa de tatal sau si dezvoltata de el a fost vanduta in 1979. Dupa ce Bear Stearns a fost preluata de JP Morgan, CITIC, principalul vehicul de investitii al statului chinez, a anuntat ca a decis sa renunte la planul de cooperare strategica pe care il avea cu Bear Stearns, inclusiv la o investitie de 1 miliard de dolari (634 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO