Business Internaţional

Cehia, Polonia şi Turcia mobilizează bani, companii şi diplomaţia pentru reconstruirea economiei Ucrainei

Cehia s-a arătat interesată de reconstrucţia regiunii Dnipropetrovsk, intens bombardată de armata rusă. În Polonia, planurile de reconstrucţie au atras peste 400 de companii.

Cehia s-a arătat interesată de reconstrucţia regiunii Dnipropetrovsk, intens bombardată de armata rusă. În Polonia, planurile de reconstrucţie au atras peste 400 de companii.

Autor: Bogdan Cojocaru

13.10.2022, 22:29 718

Ce distrug bombardamentele ru­seşti ziua, ucrainenii repară şi re­clă­desc noaptea, însă pagubele produse de război sunt mult prea mari pentru ca efortul de reconstrucţie să poată fi suportat de o singură naţiune.

De aceea, pe lângă angajamentele organi­za­ţiilor mari precum Comisia Europeană, mai multe ţări europene, inclusiv din Europa de Est, au alocat deja fonduri sau îşi fac planuri pentru repunerea pe picioare a economiei şi societăţii ucrainene. În regiune, Cehia, Polo­nia şi Turcia par cele mai hotărâte.

Guvernul ceh a aprobat zilele trecute un program pentru participarea Cehiei la recon­strucţia Ucrainei după război, scrie Radio Praga. Planul prevede alocarea a jumătate de milliard de coroane (20,3 milioane euro) anual pentru finanţarea efortului de reconstrucţie şi ajutoare umanitare imediate între 2023 şi 2025.

Cehia ajută în prezent Ucraina prin pro­gramul de ajutor umanitar MEDEVAC, care va fi folosit în continuare. Din planul de re­facere a economiei, Cehia va cheltui 85 de milioane de coroane (3,5 milioane euro) pe an pentru implicarea companiilor cehe în re­con­strucţia ţării.

Aceste detalii vin după ce în august mi­nis­trul industriei şi comerţului Jozef Sikela a anunţat că Cehia vrea să fie unul dintre liderii re­facerii econo­mi­ei şi societăţii ucrai­ne­ne, iar esenţial în acest scop este asigu­rarea de finanţare euro­peană.

Guvernul de la Praga a pri­mit de la partea ucraineană un document în care sunt prezentate necesităţile de re­parare a infrastructurii critice. Pentru a-şi pune planurile în aplicare, exe­cutivul ceh a înfiinţat „Clubul de afaceri Ucraina“, o platformă care conectează informaţiile despre ajutorul cerut de Ucraina şi ofer­tele companiilor cehe.

La o întâlnire cu un înalt ofi­cial ucrainean, ambasadorul Cehiei în Ucraina a spus că ţara sa este interesată de reconstrucţia regiunii Dnipropetrovsk, intens bombardată de armata rusă. Iniţiativa Cehiei trebuie privită prin prisma faptului că această ţară este una dintre cele mai expuse din UE la criza gazelor ruseşti.

Businessul polonez este de mult timp prezent în Ucraina, iar războiul i-a distrus o piaţă pe care conta pentru expansiune regio­nală. De aceea, refacerea ei este importantă pentru companiile poloneze. Guvernul de la Varşovia a pregătit deja planuri pentru recon­strucţia Ucrainei, iar banca Pekao estimează că acestea vor aduce economiei poloneze aproa­pe 40 de miliarde de euro, echivalentul a 4% din PIB, scrie The Warsaw Voice.

Pentru reconstrucţia Ucrainei şi-au arătat interesul, până acum, peste 400 de companii poloneze, a anunţat Agenţia Poloneză de Investiţii şi Comerţ (PAIH). În august, agenţia a organizat consultări cu antreprenorii în privinţa strategiei de reconstrucţie, iar la discuţii au participat aproape 800 de companii.

„Reconstrucţia Ucrainei se va baza puternic pe integrarea economiei în cea a UE, atât în ceea ce priveşte infrastructura, cât şi reglementările“, notează analiştii de la Pekao. Polonia are experienţă exact în aceste domenii deoarece a trecut printr-un proces similar după căderea comunismului. Analiza băncii estimează că Polonia va avea de câştigat direct echivalentul a 6,7 miliarde de euro dacă se implică în eforturile de reconstrucţie imediat după încheierea ostilităţilor. Beneficii ulteri­oa­re de 32 de miliarde euro pot veni din efor­turile de apropiere a Ucrainei de UE.

Înainte de război, Polonia era unul dintre cei mai mari investitori străini ai Ucrainei. PAIH estimează că Ucraina are nevoie de 600 de miliarde de dolari pentru a-şi reconstrui economia. Autorităţile ucrainene pun cifra la 750 de miliarde de dolari, din care 110 miliarde dolari doar pentru infrastructură, dar suma creşte pe măsură ce distrugerile continuă. Un alt jucător regional care are planuri concrete pentru reconstrucţia Ucrainei este Turcia. Cele două state chiar au semnat în acest sens un acord în august, cu prilejul unei vizite în Ucraina a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Kievul a primit astfel un memorandul de înţelegere privind participarea Turciei la reconstruirea infrastructurii după încheierea conflictului. Partea turcă a menţionat experienţa pe care o are în operaţiuni de demolare, înlăturarea molozului şi reproiectare pe care a căpătat-o în ultimii ani în Siria şi Irak şi faptul că utilajele turceşti sunt deja disponibile. Turcia este implicată şi în recostrucţia regiunilor afectate de război din Azerbaidjan, ţară aliată ei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO