Business Internaţional

Cehia: comertul exterior impulsioneaza economia

25.02.2005, 00:00 142



Desi se confrunta cu o situatie din ce in ce mai dificila a sectorului de finante publice, cu sisteme ale pensiilor si sanatatii aflate in pragul colapsului si cu o rata ridicata a somajului, guvernul ceh ar mai putea totusi sa rasufle usurat. Biroul de Statistica a publicat datele preliminare privitoare la comertul exterior pe 2004, date ce indica cel mai scazut nivel al deficitului acestui sector din 1993, relateaza The Prague Post.



Astfel, deficitul balantei comerciale in 2004 s-a situat la 20,6 miliarde de coroane (690.000 de euro), reprezentand o scadere de 49,2 miliarde de coroane (1,64 miliarde de euro) fata de anul 2003, cand deficitul a fost de 69,8 miliarde de coroane (2,3 miliarde de euro).



Atat economisti independenti, cat si oficiali ai guvenului, au pus cresterea accelerata inregistrata de comertul extern pe baza integrarii Republicii Cehe in Uniunea Europeana in luna mai a anului trecut, a infuziei neintrerupte de investitii straine si a productivitatii sporite a firmelor cehe.



Valoarea exporturilor pe cap de locuitor a atins 5.216 euro, mai mult decat in Spania, Portugalia si Grecia, a declarat ministrul ceh al industriei si comertului, Milan Urban. "Am atins nivelul inregistrat de Marea Britanie," a adugat Urban.



Comertul exterior a reprezentat peste 50% din produsul intern brut al tarii anul trecut. Exporturile au crescut cu 24% fata de anul anterior, iar 87% din acestea au fost destinate tarilor membre UE.



Integrarea in UE a jucat un rol crucial in ceea ce priveste imbunatatirea balantei comerciale a Cehiei, a aratat Eva Kamrazilova, analist in cadrul Komercni Banka. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO