Business Internaţional

Cedează Spania înaintea Italiei? "Ţara nu se poate finanţa la o dobândă de peste 7%"

Cedează Spania înaintea Italiei? "Ţara nu se poate finanţa la o dobândă de peste 7%"

Autor: Alexandru Matei

22.11.2011, 11:28 1494

Spania are nevoie de un acord cu zona euro "pentru a-şi salva şi garanta solvabilitatea" datoriilor în condiţiile creşterii randamentelor obligaţiunilor, a declarat Maria Dolores de Cospedal, secretarul general al Partidului Popular, care a câştigat alegerile din 20 noiembrie, scrie Bloomberg.

"Spania nu poate continua să se finanţeze la o dobândă de 7%", a spus Cospedal. "Aşadar, un acord care să facă parte dintr-o strategie operaţională a zonei euro şi care să aibă rolul de a salva şi garanta datoriile suverane ale Spaniei trebuie să vină de la instituţiile europene".

Mariano Rajoy, preşedintele Partidului Popular şi viitorul prim-ministru al Spaniei, a discutat ieri cu cancelarul german Angela Merkel. El i-a spus că "acele ţări care îşi respectă obligaţiile şi responsabilităţile trebuie ajutate de instituţiile europene", conform lui Cospedal.

Randamentele obligaţiunilor pe zece ani au crescut ieri la 6,553% pe an după ce Partidul Popular, care în campania electorală a promis să taie din cheltuieli şi să reformeze economia, a câştigat majoritatea în Parlament. În primul discurs după câştigarea alegerilor, Rajoy le-a spus spaniolilor să se pregătească pentru vremuri grele.

Un oficial al partidului, care a preferat să rămână anonim, a declarat că noua conducere a Spaniei vrea ca Europa să pună la punct mecanismele de salvare pentru a putea cumpăra obligaţiuni emise de guvernul de la Madrid în locul Băncii Centrale Europene, care a demarat un program de achiziţii în august.

"Nu a existat nicio cerere de ajutor din partea Spaniei", a declarat Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt pe probleme economice al Comisiei Europene. "Nu avem cunoştinţă de asemenea intenţii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO