Cedează Spania înaintea Italiei? "Ţara nu se poate finanţa la o dobândă de peste 7%"

Autor: Alexandru Matei 22.11.2011

Spania are nevoie de un acord cu zona euro "pentru a-şi salva şi garanta solvabilitatea" datoriilor în condiţiile creşterii randamentelor obligaţiunilor, a declarat Maria Dolores de Cospedal, secretarul general al Partidului Popular, care a câştigat alegerile din 20 noiembrie, scrie Bloomberg.

"Spania nu poate continua să se finanţeze la o dobândă de 7%", a spus Cospedal. "Aşadar, un acord care să facă parte dintr-o strategie operaţională a zonei euro şi care să aibă rolul de a salva şi garanta datoriile suverane ale Spaniei trebuie să vină de la instituţiile europene".

Mariano Rajoy, preşedintele Partidului Popular şi viitorul prim-ministru al Spaniei, a discutat ieri cu cancelarul german Angela Merkel. El i-a spus că "acele ţări care îşi respectă obligaţiile şi responsabilităţile trebuie ajutate de instituţiile europene", conform lui Cospedal.

Randamentele obligaţiunilor pe zece ani au crescut ieri la 6,553% pe an după ce Partidul Popular, care în campania electorală a promis să taie din cheltuieli şi să reformeze economia, a câştigat majoritatea în Parlament. În primul discurs după câştigarea alegerilor, Rajoy le-a spus spaniolilor să se pregătească pentru vremuri grele.

Un oficial al partidului, care a preferat să rămână anonim, a declarat că noua conducere a Spaniei vrea ca Europa să pună la punct mecanismele de salvare pentru a putea cumpăra obligaţiuni emise de guvernul de la Madrid în locul Băncii Centrale Europene, care a demarat un program de achiziţii în august.

"Nu a existat nicio cerere de ajutor din partea Spaniei", a declarat Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt pe probleme economice al Comisiei Europene. "Nu avem cunoştinţă de asemenea intenţii".