Business Internaţional

Ce se află în spatele diplomaţiei medicale a lui Erdogan?

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Autor: Catalina Apostoiu

01.05.2020, 00:05 560

Transportul de echipamente medicale de protecţie ajuns recent în America din Turcia este ultimul dintr-o serie de astfel de livrări de produse medicale comandate de preşe­dintele turc Recep Tayyip Erdogan. De la începutul pan­demiei, Turcia a trimis ajutoare către 55 de ţări printre care UK, China, Pakistan, Israel şi Palestina, cât şi câteva ţări ba­lcanice şi state africane, scrie Financial Times.

Pe de o parte, acestea fac parte dintr-o poveste creionată cu grijă pentru publicul local, o poveste ce subliniază ideea că Turcia a controlat cu măiestrie criza în timp ce ţările avansate au eşuat. Pe de altă parte, acesta este un program  atent plă­nuit de diplomaţie menit să atenueze tensiunile inter­na­ţio­na­le şi să întărească relaţiile externe ale Turciei, în special cu vestul.

„Totul vine într-o perioadă în care prestigiul inter­na­ţional al Turciei este foarte scăzut, iar atitudinea unor ţări di­verse cu privire la Turcia este de asemenea negativă“, arată Ozgur Unluhisarcikli, director al biroului de la Ankara al think tank-ului german Marshall Fund. „Este o iniţiativă di­plo­matică menită să îmbunătăţească opinia publică cu privire la Turcia la nivelul întregii lumi“.

Relaţiile autorităţilor de la Ankara cu vestul au trecut din cri­ză în criză în ultimii ani. Acum, în faţa ameninţării pan­de­mi­ei la adresa economiei fragile a Turciei, ţara are nevoie acu­tă de prieteni, în special de cei care pot oferi susţinere financiară.

Unluhisarcikli arată că Turcia caută o reacţie similară din partea SUA, incluzând o amânare a unor posibile sancţiuni pentru achiziţia unui sistem de apărare rusesc şi o linie de swap de la Fed. Însă cel mai important public pentru Erdogan este cel local, unde strategia guvernului este de a întări mesajul că Turcia a reacţionat mai rapid şi mai eficient decât alte ţări, în special cele din Vest.

Sistemul turc de sănătate, care a primit investiţii semnificative în timpul mandatului de 17 ani al lui Erdogan, pare să reziste bine în criză.

Reacţia rapidă a sectoarelor de textile şi manufacturier ale ţării a fost de asemenea vitală.

Turcia este extrem de preocupată de poziţia sa pe plan extern, iar ideea că ţara s-a descurcat mai bine decât Europa şi SUA va fi celebrată, arată Ayse Zarakol, expert în relaţii internaţionale la Universitatea Cambridge.

Deja apar semne că ideea a avut răsunet pe plan local. Un sondaj realizat de Metropole la începutul lunii aprilie indică o creştere puternică a ratei popularităţii lui Erdogan.

Totuşi, Can Selcuki, director al Istanbul Economics Research, avertizează cu privire la riscurile viitoare. Deşi imaginile cu ajutoarele trimise peste graniţe au alimentat mândria naţională, iar sistemul de sănătate s-a descurcat bine până acum, adevărata provocare pentru guvernul lui Erdogan va fi impactul economic ce va deveni vizibil în lunile următoare, arată acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO