Business Internaţional

Ce este mai bine să sacrifici: puterea de cumpărare a tuturor sau bunăstarea celor cu credite? Cazul Poloniei, unde banca centrală scade dobânzile înainte de alegeri deşi inflaţia nu e moartă

Ce este mai bine să sacrifici: puterea de cumpărare a...

Autor: Catalina Apostoiu

05.10.2023, 22:28 2883

Banca centrală a Poloniei şi-a redus dobânda de referinţă pentru a doua lună consecutiv în această săptămână, însă, spre deosebire de luna trecută, reducerea a fost în linie cu aşteptările majorităţii analiştilor şi economiştilor.

Dobânzile au fost reduse cu 0,25% până la 5,75%.

Consiliul de politică monetară este aşteptat să-şi continue ciclul de re­ducere a ratei dobânzii, dar într-un ritm mai lent. „Anul acesta ne aştep­tăm la o nouă reducere a ratei cu 25 de puncte bază“, a declarat Urszula Krynska, economist la PKO, potrivit tvn24.pl.

Mesajul de după decizie nu a di­ferit semnificativ de cel precent. Con­siliul a remarcat deteriorarea econo­miei globale şi reducerea presiunii asupra costurilor. Pe plan intern, acesta a atras atenţia asupra dinamicii mai lente a activităţii economice, scăderii producţiei şi vânzărilor cu amănuntul, deşi într-un ritm mai lent decât acum o lună, şi scăderea ocupării forţei de muncă în sector.

În opinia economistului de la PKO, motivul cheie din spatele deci­ziei con­siliului a fost scăderea inflaţiei în sep­tembrie la 8,2%. Consiliul a subliniat şi scăderea aşteptărilor inflaţioniste. Aces­ta a subliniat în acelaşi timp că deciziile ulterioare vor depinde de in­formaţiile primate cu privire la per­spec­tiva inflaţiei şi a activităţii economice.

Şi Grzegorz Ogonek, economist la Santander Bank Polska, arată că având în vedere previziunile băncii că inflaţia va scădea sub 7% în octom­brie, o altă reducere a ratei va fi pro­babil anunţată la următoarea întâlnire.

Efectul cel mai probabil al redu­cerilor de dobânzi va fi un nou impuls dat inflaţiei.

Stanislav Gomulka, economist-şef al Clubului Centrului de Afaceri, arată în cadrul unui comentariu publicat de ceo.com.pl că ultima decizie a băncii centrale va menţine slăbirea zlotului şi o poate chiar amplifica.

Efectele inflaţioniste ale acestei slăbiri vor fi vizibile în lunile următoa­re deoarece preţurile mărfurilor im­por­tate vor creşte, iar importurile în Polonia constituie peste jumătate din PIB-ul total. Preţurile carburanţilor vor creşte de asemenea.

După alegerile din 15 octombrie, Orlen va fi obligat să revină la preţurile pieţei. Prin urmare, în primul trimestru al anului 2024 o creştere semnificativă a inflaţiei pare inevitabilă, de la nivelul actual de aproximativ 8% la 10%.

Polonezii cu credite se bucură cu siguranţă de reducerea dobânzilor, dar există mult mai mulţi oameni care au economii şi pierd de multe ori mai mult, a comentat la rândul său Boguslaw Grabowski, fost membru al consiliului de politică monetară, pentru tvn24.pl.

Aceasta este o decizie complet politică, a adăugat el. Aceste reduceri de rate nu vor afecta economia în două-trei săptămâni, ci doar anul viitor, când nu se ştie cine va guverna, a precizat Grabowski.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO