Business Internaţional

Caviarul, unul dintre cele mai scumpe produse alimentare, ramane mina de aur a piscicultorilor

10.05.2006, 00:00 75

Caviarul este si va ramane una dintre cele mai exclusiviste si scumpe delicatese din lume.

Specialistii in cultura acvatica si piscicultorii care ani de zile au perfectionat tehnicile de crestere a sturionilor din ale caror oua se face caviarul spera sa incaseze o cantitate mare de bani de pe urma apetitului de neoprit al oamenilor bogati ai lumii pentru un produs la care de cele mai multe ori ei il numesc "aurul negru", relateaza BBC News.

"Poate ca a venit in sfarsit si randul nostru", a spus Peter Struffennegger, manager la ferma Stolt Sea, una din cele mai mari crescatorii de sturioni din vestul SUA.

"Ani de zile am investit in ceea ce noi consideram a fi o afacere foarte grea si complexa. Consumatorii de caviar sunt foarte selectivi. In mod traditional, intotdeauna au vrut caviar de la sturionii salbatici, insa acum, in sfarsit, exista semne ca incep sa se obisnuiasca cu ideea de produs de ferma. In sfarsit am putea considera aceasta afacere drept una profitabila", a adaugat managerul.

Ferma Stolt, detinuta de un conglomerat olandezo-suedezo-norvegian, este situata in mijlocul unor culturi de orez din valea San Juaqin, din nordul Californiei, la aproximativ o ora de mers cu masina la nord de Sacramento, capitala statului.

In bazine circulare, poti intalni milioane de sturioni ce variaza ca varsta si dimensiune. In camera de impachetare, muncitorii, imbracati in haine de protectie, spala, masoara, cantaresc si sareaza pretioasele oua de peste.

Costul celui mai prestigios caviar al fermei Stolt este de 120 de dolari (67 de lire) pentru 50 de grame, sau 70 $ pentru 30 de grame. Daca asta pare totusi scump pentru ceva ce inseamna un pic mai mult de cateva lingurite, este un chilipir in comparatie cu ceea ce trebuie sa plateasca amatorii de caviar pentru aceeasi cantitate de caviar Beluga, cel mai scump caviar din lume, care provine din Marea Caspica. Un magazin londonez de top cere 195 de lire sterline (340 $) pentru o cutie de 50 de grame de Beluga. "Preturile sunt in crestere, insa cererea de caviar este mai mare ca niciodata. Pentru noi, provocarea cea mai mare este de a schimba atitudinea consumatorului, sa facem cunoscuta ideea ca si caviarul din fermele de sturioni poate fi la fel de bun si gustos ca si ca cel de la pestele prins in salbaticie", spune Struffennegger.

Caviarul traditional provenea din sturioni salbatici prinsi in apele din apropierea tarmurilor Marii Neagre, sau ca in cazul faimosului Beluga, din Marea Caspica. Totusi, pescuitul si braconajul exagerate in anii ce au urmat destramarii Uniunii Sovietice au avut ca rezultat un declin dramatic al numarului de sturioni salbatici.

Din acest motiv, anul acesta, administratorii Conventiei de Comert International al Speciilor pe cale de Disparitie (Cites) a impus o interdictie mondiala impotriva exportului de caviar al sturionilor pe cale de disparitie din salbaticie, prinsi in tarile din apropierea fostelor tari sovietice. Chiar si Statele Unite, cea mai mare piata de desfacere a caviarului, are propria ei interdictie cu privire la importurile de caviar Beluga.

Pentru Stolt si altii asemenea lui, a incerca sa faci bani dintr-o afacere cu sturioni crescuti in captivitate a fost o afacere foarte grea deoarece sturionii fac parte din cea mai complexa clasa de pesti din lume. In salbaticie, ei pot trai pana la 100 de ani, pot masura mai mult de 6 metri si pot avea o greutate de pana la 1.800 de kg.

Femela sturionului salbatic incepe sa produca alte oua doar dupa o perioada de 15 sau 20 de zile. "Printr-o hranire bine stabilita si alte tehnici de cultura acvatica am reusit sa reducem productia de icre la doar 8 sau 10 zile. Dar chiar si asa, este o perioada mult prea mare de asteptat dupa o investitie atat de mare", a spus Struffennegger.

Burtile albe si lucioase ale femelei sturion trebuie despicate pentru a se putea extrage icrele. "Cei mai multi pesti sunt evaluati dupa exteriorul lor, si anume dupa marime si carne. Cu sturionii nu stii cat sunt de valorosi pana nu ii omori si ii deschizi. Este posibil sa descoperi ca inauntru sunt doar cateva icre si ca toti acei ani de eforturi au fost degeaba".

Au existat insa si alte probleme. Desi apele din apropierea raului Sacramento sunt populate de sturioni albi nativi, pestele este protejat si nu poate fi pescuit pentru uz comercial. Astfel ca pentru stocul initial al fermei au fost recoltate doar mici cantitati de icre si de sperma de la acesti pesti salbatici, dupa aceea li s-a dat drumul inapoi in rau.

Profesorul Serghei Doroshov, un cercetator care studiaza stiinta maritima, originar din Moscova, dar care a parasit fosta Uniune Sovietica la sfarsitul anilor ''70 si a acceptat un post la Universitatea Davis din apropiere de Sacramento, a condus o echipa care dupa ani de cercetari a reusit sa perfectioneze tehnici de crestere si inmultire a sturionilor in conditii supravegheate.

"Programele de inmultire a sturionilor au fost dezvoltate in Rusia cu foarte multi ani in urma, dar a fost un secret foarte bine pastrat. Iar sturionii nu se aseamana cu majoritatea altor pesti: nu poti nici macar sa le determini sexul pana nu implinesc varsta de patru sau cinci ani", a spus profesorul Doroshov.

Initial, ferma crestea sturionii in special pentru carnea lor, care este foarte intens folosita pentru gatit.

Apoi, odata cu cresterea grijilor in privinta descresterii populatiei de sturioni salbatici si cu cresterea preturilor la caviar, intreaga afacere a fost redirectionata pe icre de sturion. Stolt a produs in primul an de activitate, in 1994, o cantitate de 13 kg de icre. Productia de anul trecut a crescut la mai mult de opt tone.

In timp ce o parte din caviar este vandut sub propriul brand al lui Stolt, majoritatea este in mod indirect vanduta prin Petrossian, o firma infiintata de doi frati armeni in anii 1920 in Paris si care a devenit unul dintre cele mai cunoscute branduri din vanzarea de caviar din toata lumea.

"Marketingul este crucial pentru toata afacerea. Este vorba si de un pic de snobism, deoarece cu cat mai rar e caviarul, cu atat e mai scump, dar si de foarte mult mister", a spus Struffennegger.

Insa, in ciuda interzicerilor si diminuarii populatiei de sturioni din Marea Caspica, inca poti intalni caviar salbatic pe piata. "Unii inca prefera caviarul care provine de la sturion salbatic, desi s-ar putea sa nu observe diferenta dintre acestia si cei crescuti in captivitate. Ii las pe ceilalti sa se ocupe de gustat.

Eu de felul meu sunt un tip care oricum prefera carne si cartofi", spune Struffennegger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO