Business Internaţional

Cat castiga pe an un bancher central

10.03.2008, 19:32 16

Salariul presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a urcat anul trecut cu numai 2%, situandu-se sub ritmul de crestere al inflatiei si fiind in concordanta cu apelurile sale privind restrangerea cresterilor salariale in cele 15 state membre ale zonei euro, scrie Bloomberg.
Salariul de baza al sefului BCE a urcat anul trecut pana la 345.252 euro, fata de 338.472 euro in 2006, arata un raport al institutiei europene. Prin comparatie, presedintele Fed Ben Bernanke a castigat in 2007, 191.300 de dolari (124.800 de euro), iar Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, a inregistrat venituri de 283.500 de lire sterline (396.000 de euro). Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu a avut in 2005 un salariu anual de 85.000 de euro. De atunci guvernatorul nu si-a mai facut public salariul.
Este pentru prima data cand BCE face publica lista cu salariile oficialilor institutiei. Cei sase membri ai consiliului de conducere al bancii au primit, anul trecut, salarii in valoare totala de 1,62 mil. euro, fata de 1,59 mil. euro in 2006. In acelasi timp, vicepresedintele Lucas Papademos a primit un salariu anual de 295.290 euro. Membrii consiliului de conducere ai BCE, Gertrude Tumpel-Gugerell, Jose Manuel Gonzales-Paramo, Lorenzo Bini Smaghi si Juergen Stark au castigat cate 246.588 euro fiecare. Trichet are un salariu ce reprezinta aproximativ jumatate din cel al lui Joseph Yam, seful bancii centrale a Hong Kongului, care a castigat anul trecut 1,3 milioane de dolari.
Trichet a pus, in repetate randuri, accentul pe efectele negative ale cresterilor salariale excesive asupra stabilitatii preturilor, in conditiile in care inflatia anualizata din zona euro se afla la 3,2%, cel mai inalt nivel inregistrat in ultimii 14 ani. BCE, a carei principala tinta este mentinerea inflatiei sub pragul de 2%, a mentinut la sfarsitul saptamanii trecute dobanda de referinta la 4%, eliminand speculatiile potrivit carora o reducere a dobanzii ar fi iminenta.
"Trichet doreste sa ofere un exemplu", este de parere Kenneth Broux, economist la Lloyds TSB in Londra. "In conditiile in care incercarea sa de a stopa presiunile inflationiste pare extrem de serioasa, nimeni nu s-ar fi asteptat sa primeasca o crestere salariala peste aceasta limita", a adaugat el.
Incercarile strategilor BCE de a stopa presiunile inflationiste este cu atat mai dificila cu cat sindicatele europene si-au sporit cererile privind cresterea salariilor, ca urmare a aprecierii semnificative a preturilor din segmentul energetic si cel agroalimentar.
De exemplu, IG Metall, cel mai mare sindicat german, a obtinut luna trecuta o crestere salariala de 5,2% pentru aproximativ 85.000 de muncitori din industria siderurgica. Aceasta este cea mai insemnata crestere salariala din ultimii 15 ani pentru lucratorii din industria siderurgica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO