Business Internaţional

Cariera celui mai feroce mogul media a apus. Îi urmează fiul, care este la fel de dur

James Murdoch, 38 de ani, şi Rupert Murdoch, 80 de ani. Fiul îi calcă pe urme. În spatele lor este soţia. A tatălui

James Murdoch, 38 de ani, şi Rupert Murdoch, 80 de ani. Fiul îi calcă pe urme. În spatele lor este soţia. A tatălui

Autor: Catalina Apostoiu

21.07.2011, 00:04 926

Desfăşurarea audierii din faţa parla­men­tarilor britanicisusţi­nută de Rupert şi James Murdoch indică faptul că în cadrulgigantului media News Corp se pregăteşte un schimb de generaţii lavârf.

James Murdoch, care a fost desemnat director adjunct deoperaţiuni al News Corp. în luna martie, a preluat controlul încadrul audierii de trei ore privitoare la scandalul interceptărilorilegale de telefoane, sporindu-şi astfel şansele de a ajunge laconducerea com­paniei media, scrie Bloomberg.

În schimb, Rupert Murdoch a fost criticat pentru faptul că nuşi-a asumat responsabilitatea pentru acest scandal, înmulţindu-sevocile care susţin că el ar trebui să se retragă.

James Murdoch, 38 de ani, i-a întrerupt în mod repetat pelegisla­torii britanici în momentul în care aceştia îi adresauîntrebări tatălui său, în vârstă de 80 de ani, cu privire laanchetele interne desfăşurate de companie şi dacă cei doi au ştiutde interceptările telefoanelor şi de plăţile făcute poliţiei pentruinfor­maţii de către angajaţii tabloidului News of the World.

"În mod clar tatăl său are în­credere în el pentru preluareacon­ducerii companiei", a declarat Claire Enders, CEO al EndersAnalysis, o companie de cercetare în domeniul media din Londra.James a fost desemnat CEO al British Sky Broadcasting, diviziabritanică de televiziune prin satelit a News Corp, în 2003.

El a fost promovat în 2007 să conducă operaţiunile deteleviziune, ziare şi digitale ale News Corp. din Europa, Asia şiOrientul Mijlociu, devenind în acelaşi timp preşedinte nonexecutival BSkyB. În martie, James a preluat rolul adiţional de directoradjunct de opera­ţiuni al News Corp.

Atât Rupert, cât şi James Murdoch au declarat că nu au fostconştienţi de amploarea operaţiu­nilor ilegale, dând vina peangajaţi.

Refuzul lui Rupert Mur­doch de a-şi asuma responsa­bilitateapentru scandalul care a redus valoarea de piaţă a News Corp. cuaproape 6 miliarde de dolari, ar putea submina credibilitateaacestuia ca CEO.

Specialişti în guvernare corpora­tistă au declarat că dând vinape subordonaţi şi refuzând să-şi asume responsabilitatea, Murdochad­mite că nu şi-a îndeplinit atri­buţiile de directorexecutiv.

Deşi drepturile de vot deţi­nute de el fac puţin probabilă odemitere a acestuia, amploarea crizei l-ar putea convinge pe RupertMurdoch să renunţe la poziţia de CEO, a declarat SydneyFinkelstein, profe­sor în cadrul Tuck School of Busi­ness dincadrul Dartmouth College.

,Este ameninţată independenţa The Wall StreetJournal?

În timp ce scandalul interceptărilor ilegale de telefoane încare a devenit implicată News Corp. i-a trimis pe Rupert Murdoch şipe fiul său James în faţa unui comitet parlamentar britanic şi adus la demiterea unor oficiali din cadrul companiei şi al poliţieibritanice, imperiul media şi-a găsit un apărător agresiv în cadrulpaginilor de opinie ale cotidianului de business The Wall StreetJournal.

Din cel puţin cinci opinii publicate până în această săptămână,favorabile proprietarului ziarului, două au fost semnate de membriai boardului editorial.

O a treia susţine că organizaţiile media îşi plătesc în moduzual sursele de informaţii şi încearcă să influenţeze afacerilepublice.

"Acesta este primul mare test al The Wall Street Journal subconducerea lui Murdoch", declară Sarah Ellison, a cărei carte "Warat the Wall Street Journal" narează despre achiziţia în 2007 decătre News Corp. a Dow Jones & Co. în schimbul a 5,2 mld. $ dela familia care o controlase timp de 105 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO