Cariera celui mai feroce mogul media a apus. Îi urmează fiul, care este la fel de dur

Autor: Catalina Apostoiu 21.07.2011
Tirul de întrebări la care au fost supuşi cei doi timp de trei ore a fost cel mai greu moment din cariera de peste 60 de ani a lui Rupert Murdoch, unul dintre cei mai feroce moguli din industria media. Dar dacă el a avut o prestaţie palidă, fiul său, James, a arătat că este pregătit să conducă o companie gigant.


Desfăşurarea audierii din faţa parla­men­tarilor britanici susţi­nută de Rupert şi James Murdoch indică faptul că în cadrul gigantului media News Corp se pregăteşte un schimb de generaţii la vârf.

James Murdoch, care a fost desemnat director adjunct de operaţiuni al News Corp. în luna martie, a preluat controlul în cadrul audierii de trei ore privitoare la scandalul interceptărilor ilegale de telefoane, sporindu-şi astfel şansele de a ajunge la conducerea com­paniei media, scrie Bloomberg.

În schimb, Rupert Murdoch a fost criticat pentru faptul că nu şi-a asumat responsabilitatea pentru acest scandal, înmulţindu-se vocile care susţin că el ar trebui să se retragă.

James Murdoch, 38 de ani, i-a întrerupt în mod repetat pe legisla­torii britanici în momentul în care aceştia îi adresau întrebări tatălui său, în vârstă de 80 de ani, cu privire la anchetele interne desfăşurate de companie şi dacă cei doi au ştiut de interceptările telefoanelor şi de plăţile făcute poliţiei pentru infor­maţii de către angajaţii tabloidului News of the World.

"În mod clar tatăl său are în­credere în el pentru preluarea con­ducerii companiei", a declarat Claire Enders, CEO al Enders Analysis, o companie de cercetare în domeniul media din Londra. James a fost desemnat CEO al British Sky Broadcasting, divizia britanică de televiziune prin satelit a News Corp, în 2003.

El a fost promovat în 2007 să conducă operaţiunile de televiziune, ziare şi digitale ale News Corp. din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu, devenind în acelaşi timp preşedinte nonexecutiv al BSkyB. În martie, James a preluat rolul adiţional de director adjunct de opera­ţiuni al News Corp.

Atât Rupert, cât şi James Murdoch au declarat că nu au fost conştienţi de amploarea operaţiu­nilor ilegale, dând vina pe angajaţi.

Refuzul lui Rupert Mur­doch de a-şi asuma responsa­bilitatea pentru scandalul care a redus valoarea de piaţă a News Corp. cu aproape 6 miliarde de dolari, ar putea submina credibilitatea acestuia ca CEO.

Specialişti în guvernare corpora­tistă au declarat că dând vina pe subordonaţi şi refuzând să-şi asume responsabilitatea, Murdoch ad­mite că nu şi-a îndeplinit atri­buţiile de director executiv.

Deşi drepturile de vot deţi­nute de el fac puţin probabilă o demitere a acestuia, amploarea crizei l-ar putea convinge pe Rupert Murdoch să renunţe la poziţia de CEO, a declarat Sydney Finkelstein, profe­sor în cadrul Tuck School of Busi­ness din cadrul Dartmouth College.

,Este ameninţată independenţa The Wall Street Journal?

În timp ce scandalul interceptărilor ilegale de telefoane în care a devenit implicată News Corp. i-a trimis pe Rupert Murdoch şi pe fiul său James în faţa unui comitet parlamentar britanic şi a dus la demiterea unor oficiali din cadrul companiei şi al poliţiei britanice, imperiul media şi-a găsit un apărător agresiv în cadrul paginilor de opinie ale cotidianului de business The Wall Street Journal.

Din cel puţin cinci opinii publicate până în această săptămână, favorabile proprietarului ziarului, două au fost semnate de membri ai boardului editorial.

O a treia susţine că organizaţiile media îşi plătesc în mod uzual sursele de informaţii şi încearcă să influenţeze afacerile publice.

"Acesta este primul mare test al The Wall Street Journal sub conducerea lui Murdoch", declară Sarah Ellison, a cărei carte "War at the Wall Street Journal" narează despre achiziţia în 2007 de către News Corp. a Dow Jones & Co. în schimbul a 5,2 mld. $ de la familia care o controlase timp de 105 ani.