Business Internaţional

Capitalismul in stil comunist - muncitorii chinezi incep sa se intrebe de ce nu se pot bucura de bogatiile Chinei

10.06.2010, 19:43 22

Tot mai multe focare de tensiune au inceput sa se faca simtitela companiile din China, o noua generatie de muncitori chineziincepand sa se intrebe de ce nu se pot bucura de o parte mai maredin bogatia tarii, scrie Reuters.

Tot mai multe greve incep sa nelinisteasca Partidul Comunist, acarui filosofie a fost descurajarea unor astfel de actiuni sipedepsirea protestatarilor.

Desi Beijingul a promis sa asigure venituri mai marimuncitorilor si fermierilor, oficialitatile locale din China suntmai interesate sa atraga investitorii promitand forta de muncaieftina si care nu pune proibleme.

Totusi, dupa problemele cu care s-au confruntat Honda Motor siproducatorul de componente de iPhone, Foxconn International,grevele muncitorilor s-au extins in toate zonele care se bazeazafoarte mult pe munca emigrantilor chinezi din zonele maisarace.

"Tot ce mai trebuie acum este o singura scanteie si vestile sevor raspandi in toata China, ceea ce ar putea duce la actiunisimilare in alte fabrici", a declarat Paul Tang, economist sef incadrul Bank of East Asia.

Primele semne de nemultumire au ajuns in Occident dupa ce lunatrecuta au aparut vesti legate de numarul mare de sinucideri de lafabrica Foxconn si de la gigantul taiwanez Hon Hai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO