Capitalismul in stil comunist - muncitorii chinezi incep sa se intrebe de ce nu se pot bucura de bogatiile Chinei

Ziarul Financiar 10.06.2010

Tot mai multe focare de tensiune au inceput sa se faca simtite la companiile din China, o noua generatie de muncitori chinezi incepand sa se intrebe de ce nu se pot bucura de o parte mai mare din bogatia tarii, scrie Reuters.

Tot mai multe greve incep sa nelinisteasca Partidul Comunist, a carui filosofie a fost descurajarea unor astfel de actiuni si pedepsirea protestatarilor.

Desi Beijingul a promis sa asigure venituri mai mari muncitorilor si fermierilor, oficialitatile locale din China sunt mai interesate sa atraga investitorii promitand forta de munca ieftina si care nu pune proibleme.

Totusi, dupa problemele cu care s-au confruntat Honda Motor si producatorul de componente de iPhone, Foxconn International, grevele muncitorilor s-au extins in toate zonele care se bazeaza foarte mult pe munca emigrantilor chinezi din zonele mai sarace.

"Tot ce mai trebuie acum este o singura scanteie si vestile se vor raspandi in toata China, ceea ce ar putea duce la actiuni similare in alte fabrici", a declarat Paul Tang, economist sef in cadrul Bank of East Asia.

Primele semne de nemultumire au ajuns in Occident dupa ce luna trecuta au aparut vesti legate de numarul mare de sinucideri de la fabrica Foxconn si de la gigantul taiwanez Hon Hai.