Business Internaţional

Călătorie printr-una dintre cele mai fascinante lumi ale vinului, Spania

Călătorie printr-una dintre cele mai fascinante lumi ale vinului, Spania

În Spania terenul cultivat cu viţă-de-vie este mai vast decât în oricare altă ţară, aici fiind întâlnite foarte multe regiuni cu diferite climate şi soiuri de struguri

30.03.2012, 00:06 687

"Dacă mă întrebaţi care sunt vinurile pe care le-am savurat cu plăcere în acest an, v-aş răspunde că acele varietăţi necon­venţionale de struguri cultivate de pro­ducătorii artizanali mici din nord-vestul ţării", scrie Lyons, care apreciază că numele de soiuri precum Albillo, Graciano şi Mencia ar putea să nu fie la fel de sonore precum Chardonnay sau Cabernet Sauvignon, dar acestea îi ajută pe pro­ducători să demareze o acţiune care pune foarte mare accent pe varietăţile autohtone, pe reintroducerea soiurilor tradiţioanale de struguri şi folosirea aromei de stejar.

Pentru consumatori ţara nu este la fel de uşor de înţeles ca Australia sau Chile, din cauza lipsei consecvenţei în diferitele stiluri de producere a vinurilor.

În principal sunt trei modalităţi diferite de obţinere a vinului. În primul rând, este stilul tradiţional, acolo unde încă mai există, acesta presupunând maturarea în butoaie de stejar american care îi oferă vinului o culoare cărămizie intensă şi o aromă de vanilie.

În al doilea rând este o nouă formă de producere a vinului utilizată la nivel internaţional care foloseşte foarte mult tehnologia, vinul fiind intens colorat, cu o aromă bogată de fructe şi cu un conţinut ridicat de alcool.

În al treilea rând sunt producătorii tineri care redescoperă calitatea vechilor podgorii. Aceştia folosesc raţional tehnologia şi produc vinul în principal din soiurile autohtone de struguri.

Vinul astfel obţinut i s-a părut autorului cel mai atrăgător.

"Toate aceste componente alăturate au ca rezultat o ţară producătoare de vin cu foarte multe varietăţi şi stiluri. Încercăm să degustăm toate vinurile pe care le vindem pentru a găsi un sens al lumii în ansamblu. În privinţa varietăţii de arome, Spania, Chile şi sudul Franţei reprezintă unele dintre cele mai interesante zone pentru a cumpăra vin", spune Pierre Mansour, un cumpărător de vin spaniol de la cooperativa Societatea Vinului. Spania este o ţară care produce vin de mai bine de 3.000 de ani. În prezent terenul cultivat cu viţă-de-vie este mai vast decât în oricare altă ţară, aici fiind întâlnite foarte multe regiuni cu diferite climate şi soiuri de struguri.

Temperaturile sunt foarte ridicate vara, iar iarna este foarte frig. Unele podgorii se află în apropierea Atlanticului, altele sunt scăldate de briza Mediteranei, cele mai distinse situându-se însă în interiorul ţării.

Temperaturile au crescut atât de mult încât în unele regiuni, de exemplu în Catalonia, producă­torii individuali, cum este şi Miguel Torres, au fost obligaţi să planteze viţă-de-vie la altitudini mai mari, mizând pe creşterea viitoare a temperaturilor. Acesta este un motiv pentru care se cultivă varietăţi de struguri rezistente la căldură, aşa cum este Graciano. Acest soi de struguri, care are o aciditate ridicată şi un gust acrişor, este folosit pentru producerea vinului roşu, cu o aromă bogată şi proaspătă.

Mencia, un alt soi de struguri, este cultivat pe suprafeţe întinse în nord-vestul Spaniei. Vinul are o culoare maro intensă şi o mireasmă de plante, iar aroma acrişoară de cireşe încântă simţurile.

Vinul roşu nu este singurul care merită să fie degustat, pentru că unele dintre vinurile albe produse în Spania sunt fascinante. Albarino s-a făcut remarcat ca fiind un vin alb foarte aromatic, care are un gust clar, uneori untos şi puţin acid spre final.

Un alt soi de struguri este Godello, o varietate foarte aromată, care are o notă de piersică şi ananas, însă este mai puţin acid decât Albarino. Albillo este un alt soi de struguri care are de asemenea o mireasmă foarte plăcută şi un gust delicios.

Andreea MÎndrilÂ

"Dacă mă întrebaţi care sunt vinurile pe care le-am savurat cu plăcere în acest an, v-aş răspunde că acele varietăţi necon­venţionale de struguri cultivate de pro­ducătorii artizanali mici din nord-vestul ţării", scrie Lyons, care apreciază că numele de soiuri precum Albillo, Graciano şi Mencia ar putea să nu fie la fel de sonore precum Chardonnay sau Cabernet Sauvignon, dar acestea îi ajută pe pro­ducători să demareze o acţiune care pune foarte mare accent pe varietăţile autohtone, pe reintroducerea soiurilor tradiţioanale de struguri şi folosirea aromei de stejar.

Pentru consumatori ţara nu este la fel de uşor de înţeles ca Australia sau Chile, din cauza lipsei consecvenţei în diferitele stiluri de producere a vinurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO