Business Internaţional

Caderea sectorului de constructii duce Spania la cel mai lent ritm de crestere economica din ultimii opt ani: 0,3%

15.05.2008, 17:15 25

Economia Spaniei a inregistrat in primul trimestru cel mai lent ritm de crestere din ultimii opt ani in conditiile in care criza globala a pietelor de credit a adancit declinul pietei rezidentiale din aceasta tara.
Problemele de pe pietele de credit si rezidentiala au avut drept rezultat o reducere a cheltuielilor consumatorilor, generand in acelasi timp temeri privitoare la o posibila scadere economica, scrie Bloomberg.
Economia spaniola a avansat cu 0,3% in primul trimestru comparativ cu trimestrul anterior, cel mai lent ritm de crestere inregistrat din trimestrul al treilea al anului 2000, situat in acelasi timp la mai putin de jumatate de ritmul de 0,8% consemnat in trimestrul anterior, potrivit institutului spaniol de statistica.
A cincea mare economie a Europei a inregistrat o rata anuala de crestere de 2,7 procente, in scadere fata de rata de 3,5% inregistrata in trimestrul anterior.
Vanzarile de locuinte au scazut cu un sfert pana in luna februarie in contextul in care costurile legate de creditele ipotecare au crescut, bancile au inasprit conditiile de creditare pentru potentialii cumparatori si rata somajului a crescut. Guvernul estimeaza un ritm de crestere economica de 2,3% pentru acest an, cel mai lent de la ultima perioada de recesiune inregistrata de tara, in 2003. Fondul Monetar International spune ca cresterea se va situa la 1,8 procente.
"Datele sunt incredibil de slabe de vara trecuta si s-au inrautatit si mai mult la inceputul acestui an", a declarat Lavinia Santovetti, economist in cadrul Lehman Brothers din Londra. "Declinul inregistrat pe piata rezidentiala are efecte asupra intregii economii". Santovetti spune ca exista 50% sanse ca Spania sa intre in recesiune in acest an sau anul viitor.
Este posibil ca economia Spaniei sa fi inregistrat o crestere mai redusa decat media zonei euro pentru prima data din ultimul trimestru al anului 1999. Economia zonei euro a avansat probabil cu un ritm de 0,5% in primul trimestru, conform mediei estimarilor a 32 de economisti intervievati de Bloomberg.
Grupo Ferrovial, constructorul spaniol care a achizitionat operatorul britanic de aeroporturi BAA in schimbul a 20 mld. dolari, a raportat un profit in scadere cu 83% in primul trimestru in conditiile reducerii veniturilor obtinute de divizia sa din domeniul constructiilor. Banco Santander, cea mai mare banca spaniola, si-a majorat provizioanele impotriva pierderilor legate de credite cu 70% pe fondul inmultirii cazurilor de incapacitate de rambursare a creditelor.
"Incetinirea pietei imobiliare ar putea fi mai intensa decat se estima cu cateva luni in urma", a declarat Jose Luis Martinez, strateg in cadrul Citigroup din Madrid. "Restrictiile de creditare, majorarea preturilor la marfuri, aprecierile euro si nesiguranta legata de evolutia economiei mondiale, toate acestea isi fac simtite efectele, in special asupra consumatorilor."
Increderea consumatorilor spanioli a atins un minim record luna trecuta, iar rata somajului a urcat pana la 9,6%, cea mai ridicata din ultimii trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO