Business Internaţional

Bursele au deschis în scădere cea mai dificilă lună a anului. Indicele german DAX pierde peste 3,7%

Bursele au deschis în scădere cea mai dificilă lună a anului. Indicele german DAX pierde peste 3,7%

Autor: Andrei Chirileasa

03.10.2011, 10:25 754

Bursele europene au deschis cu scăderi puternice prima şedinţă de tranzacţionare a lunii octombrie şi a trimestrului patru, după ce vineri au închis unul dintre cele mai proaste trimestre din ultimii ani.

Indicii CAC40 (Franţa) şi FTSE (Marea Britanie) au pierdut peste 2% în deschidere, în timp ce DAX (Germania) a scăzut cu 3,8%. Deschiderea slabă vine după ce în weekend au apărut ştiri conform cărora Grecia va rata ţintele de deficit pentru acest an. Ştirea a dus şi pieţele asiatice pe minus. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong, a pierdut 4,8%, iar indicele japonez Nikkei a scăzut cu 1,8%.

Criza datoriilor Greciei, care s-a extins în întreaga Europă, a determinat mişcări puternice pe pieţe în ultimele trei luni, principalele burse europene înregistrând scăderi cuprinse între 20% şi 30% în perioada 30 iunie - 30 septembrie.

Ca şi cum aceste scăderi n-ar fi de ajuns, piaţa intră acum în cea mai volatilă lună a anului. În luna octombrie, în mod tradiţional, pieţele au înregistrat cele mai abrupte scăderi. Joia neagră din 1929 a avut loc în octombrie, prăbuşirea burselor din 1987 (lunea neagră) a avut loc tot în octombrie), iar în 2008 cele mai mai scăderi după căderea Lehman Brothers s-au înregistrat tot în octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO