Business Internaţional

Bursa de la New York a retras acreditarea postului TV al-Jazeera

27.03.2003, 00:00 11

Bursa new-yorkeza The New York Stock Exchange (NYSE) a ridicat dreptul postului de televiziune arab al-Jazeera de a transmite din incinta bursei, din lipsa de spatiu. Conducerea NYSE nu a respins, insa, speculatiile potrivit carora hotararea reprezinta o forma de protest fata de politica postului al-Jazeera, care a difuzat recent imagini cu prizonierii si victimele americane din razboiul din Irak.
Ray Pellecchia, purtatorul de cuvant al NYSE, a declarat ca numai grupurile media care "prezinta cu responsabilitate informatiile economice" vor primi permisiunea de a transmite din incinta bursei, poate cea mai familiara locatie de pe Wall Street. El a precizat in continuare ca nu poate explica exact sensul acestei afirmatii, dar a adaugat ca au fost retrase acreditarile si in cazul altor doua televiziuni, pe care ne le-a numit. "Trebuie sa ne stabilim prioritatile, pentru ca spatiul destinat presei este limitat", a aratat Pellecchia.
Decizia bursei new-yorkeze a fost aspru criticata in cercurile mediatice americane, deoarece a fost perceputa drept o transparenta incercare de a raspunde cu aceeasi moneda autoritatilor irakiene care au cenzurat transmisiile americane de stiri.
James Carey, profesor de jurnalism la Universitatea din Columbia, a spus ca manevra NYSE a fost "un gest colosal de stupid, care va afecta reputatia bursei datorita opiniilor generale referitoare la dreptul la libera exprimare".
Al-Jazeera a declarat ca regreta decizia NYSE si ca spera ca se va reveni asupra ei, "in interesul valorilor publice ale Statelor Unite"
La randul ei, bursa electronica Nasdaq a refuzat sa acrediteze al-Jazeera la sediul sau din Manhattan, dupa ce NYSE si-a anuntat public decizia.
Televiziunea particulara al-Jazeera, cu sediul la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), are o audienta de circa 65 de milioane de telespectatori in intreaga lume si este adesea criticata de lumea occidentala, in special de guvernul american. Reportajele sale care prezinta razboiul din Irak sunt urmarite cu interes de o mare parte din populatia Orientului Mijlociu.
Postul arab a lansat, marti, versiunea in limba engleza a paginii sale online, care a fost atacat de hackeri, ceea ce a impiedicat accesul la pagina pe aproape toata durata zilei.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO