Business Internaţional

Bulgaria, vulnerabila la socurile externe

06.02.2008, 19:35 15

Deficitul de cont curent, impreuna cu cresterea rapida a creditarii, au "crescut vulnerabilitatea Bulgariei la socurile externe", conform analistilor firmei de analiza si consultanta in investitii Moody's Investors Service, scrie Bloomberg. Vulnerabilitatea Bulgariei a crescut intr-un an de la "scazuta", la "medie" din cauza cresterii deficitului de cont curent, care se estimeaza ca va depasi 20% din PIB, devenind unul din cele mai mari din lume ca proportie din Produsul Intern Brut, dar si a cresterii cu 60% a pietei creditelor.
Raportul Moody's vine la cinci zile dupa ce agentia de rating Fitch a revizuit in scadere de la "stabila" la "negativa" perspectiva ratingurilor pentru credite pe termen lung ale Bulgariei, Estoniei, Letoniei si Romaniei.
"Moody's este de parere ca probabilitatea unui dezechilibru major cauzat de un soc extern este medie. Cresterea deficitului de cont curent si avansul pietei creditelor in ultimul an sugereaza ca vulnerabilitatea tarii la socurile externe a crescut", conform raportului.
Moody's a mai avertizat Bulgaria si in privinta cresterii economice, care va incetini anul acesta, in ciuda previziunilor anterioare care prezentau o crestere de 6% in 2007. Cauza principala a incetinirii economiei Bulgariei in 2008 va fi criza de lichiditati care va afecta investitiile straine din aceasta tara.
Ritmul de crestere al economiei de 31,5 miliarde de dolari (21,4 miliarde de euro) a Bulgariei a incetinit la 4,5% in trimestrul trei al lui 2007, de la 6,6% in trimestrul anterior.
"Criza globala de lichiditati care a inceput in iulie 2007 ar putea avea de asemenea efecte indirecte asupra Bulgariei in 2008. Sucursalele din Bulgaria ale bancilor internationale ar putea reduce imprumuturile din cauza crizei de lichiditati sau a cresterii riscurilor de neplata", mai mentioneaza raportul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO