Business Internaţional

Buffett îşi pregăteşte plecarea: "locotenenţii" preferaţi primesc în grijă active de 8 mld. dolari

Buffett îşi pregăteşte plecarea: "locotenenţii" preferaţi primesc în grijă active de 8 mld. dolari

Autor: Vlad Popescu

16.07.2012, 10:08 1136

Ted Weschler şi T odd Combs, foşti manageri de fonduri de hedging angajaţi în ultimii doi ani de Berkshire Hathaway, vor supraveghea astfel operaţiuni de 8 miliarde de dolari pentru compania construită de Buffett pe parcursul a 40 de ani.

"Sunt extrem de talentaţi. Văd foarte, foarte, foarte bine unde suntem acum faţă de unde eram acum câţiva ani, în privinţa activelor administrare de către succesori", a spus Buffett la Bloomberg Television.

Buffett (81 de ani) pregăteşte o nouă generaţie de lideri care să preia frâiele companiei după retragerea sa.

Pe lângă creştrea fondurilor aflate în grija lui Weschler (51 de ani) şi Combs (41 de ani), cei doi au căpătat autoritatea de a administra activele "exact aşa cum consideră", a mai spus miliardarul.

Berkshire Hathaway are un portofoliu de acţiuni de 89,1 miliarde de dolari, de care încă se ocupă Buffett. Holdingul are participaţii semnificative la companii precum Coca-Cola, Wells Fargo sau American Express.

În ultimele 18 luni, compania a intrat în acţionariatul mai multor companii, precum MasterCard, care se aflau printre deţinerile fondurilor de hedging administrate de Combs şi Weschler.

Buffett a refuzat să precizeze cine s-a ocupat de acumularea pachetului de 10 milioane de acţiuni General Motors, apărute în raportările Berkshire în primul trimestru al acestui an. Acţiunile au fost cumpărate la un preţ mediu de 24 dolari pe unitate, dar s-au depreciat cu 19% de atunci, încheind săptămâna trecută la 19,62 dolari.

Weschler şi Combs au salarii de un milion de dolari pe an, la care se adaugă 10% din echivalentul în bani al marjei cu care portofoliile de active administrate depăşesc performanţele indicelui bursier Standard & Poor's 500. Compensaţia financiară încasată de fiecare dintre cei doi are o componentă bazată pe performanţele celuilalt, Buffett stimulându-i astfel să lucreze în echipă.

Buffett a anunţat anterior că, după retragere, responsabilităţile sale vor fi împărţite între mai multe persoane. Consiliul executiv a selectat deja următorul director general şi are două variante de rezervă, a afirmat în februarie miliardarul, fără a preciza vreun nume. Referitor la fiul său, Howard, director la Berkshire din 1993, Buffett a spus că ar face un bun preşedinte non-executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO