Business Internaţional

Britanicii resping bugetul de 1.000 mld. euro propus de Comisia Europeana

26.05.2005, 18:18 13

Jack Straw, secretarul de stat britanic de externe, a aparat rabatul (taxa) acordat Marii Britanii si a calificat drept inacceptabila propunerea bugetului de 1.000 mld. euro a Comisiei Europene, scrie EU Business.

a??Problema principala pe care Executivul Uniunii Europene trebuie sa o rezolve nu este rabatul britanic. Trebuie analizat nivelul mare de cheltuieli extrabugetare din UEa??, a spus Straw dupa intålnirea de la Bruxelles a ministrilor.

Propunerea Comisiei Europene sporeste cheltuielile de la 1% din produsul intern brut la 1,24%, adica cu 200 de miliarde de euro, o suma mai mare decåt venitul national brut al Poloniei. Aceasta este o crestere de 35% si este inacceptabila pentru britanici.

Trebuie sa ne concentram pe aceasta problema, pentru ca o reducere a cheltuielilor la un nivel acceptabil ar permite fiecarei tari sa plateasca taxe mai putine, a adaugat Straw.

Marea Britanie a cåstigat rabatul in 1984 datorita contributiilor nete disproportionate catre bugetul Uniunii Europene, sub presiunea prim-ministrului de atunci, Margaret Thatcher.

Straw a avertizat ca Marea Britanie este decisa sa foloseasca dreptul de veto pentru a mentine taxa britanica, care valoreaza 4,65 miliarde de euro. CE si tarile membre mai mici au declarat ca este timpul ca Marea Britanie, una dintre cele mai prospere tari din Europa, sa renunte la acea taxa, in special datorita extinderii catre estul Europei.

Comisia tinteste un buget de 1.000 de miliarde de euro, iar cei mai mari sase contribuabili, printre care si Marea Britanie, Franta si Germania, propun un buget de 815 miliarde de euro sau 1% din produsul intern brut.

Ca un compromis, Luxemburgul, care detine presedintia prin rotatie a UE, a propus un buget intre 865 si 900 de miliarde de euro, echivalentul a 1,06% påna la 1,09% din venitul national brut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO