Business Internaţional

Bondi, administratorul Parmalat, accepta cererile creditorilor

12.11.2004, 00:00 17



Enrico Bondi, administratorul Parmalat, a adoptat o pozitie semnificativ diferita, fata de cererile creditorilor companiei, informeaza Financial Times. A admis cereri de peste un miliard de euro din partea institutiilor financiare, care fusesera considerate nefondate in iulie. Decizia lui Bondi vine intr-un moment in care bancile sunt in ultima etapa a negocierilor, care preced decizia judecatorului din Parma, care va decide cine are dreptate.



Din suma de 11,6 miliarde de euro care a fost initial pretinsa de creditori, Bondi crede ca 4 miliarde de euro este mult prea mult. Rationamentul sau este legat de convingerea ca bancile au contribuit la frauda de la Parmalat, ajutandu-i sa continue afacerea chiar si atunci cand au observat ca este ceva in neregula cu conturile lor. Echipa lui Bondi a refuzat sa comenteze aceasta schimbare de atitudine. Totusi oameni implicati in negocieri afirma ca acceptarea pretentiilor bancilor se bazeaza pe facturile Parmalat. Aceste par sa arate ca Parmalat a folosit duplicate pentru a obtine imprumuturi de la mai multe banci.



Bondi, chiar daca accepta cererile pe baze legale, poate hotari sa pretinda despagubiri de la banci in viitor. Schimbarea de atitudine se datoreaza si succesului modificarii strategiei legale adoptata de Deutsche Bank luna trecuta. Deutsche a reusit sa il determine pe Bondi sa onoreze cererea de 26 de milioane de euro despagubiri.



Judecatorul trebuie sa ia o decizie in legatura cu restul contestatiilor pana pe 18 noiembrie. Totusi nici un ban nu va fi cu adevarat platit. Suma de 1 miliard de euro va fi impartita intre 40 de instututii financiare. Banca Intesa, una dintre cele mai mari banci italiene, va obtine 89 de milioane euro, iar San Paolo Imi, o alta banca din Italia, 88 de milioane de euro.



Decizia lui Bondi va nemultumi Citibank. Cea mai mare institutie financiara a lumii, careia i s-a intentat deja un proces de 10 miliarde de dolari, a primit deja un refuz pentru cererea de 540 de milioane de euro. Din acea suma, aproape 290 de milioane de euro sunt legati de afaceri similare celor pentru care s-au acordat compensari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO