Business Internaţional

BNP Paribas a dat cel mai mare bonus dintre bancile franceze

10.03.2010, 23:09 43

Cel mai mare bonus acordat de o banca franceza se ridica la 10milioane de euro, potrivit cotidianului francez Le Figaro, careciteaza surse din piata.

Suma va fi acordata de BNP Paribas unui trader din Londra, careva primi o parte a bonusului sub forma de actiuni, plata urmand afi esalonata pe o perioada de trei ani. Cel mai mare bonus platitde banca rivala Société Générale este de 6,5 mil. euro, potrivitziarului francez. Ambele banci au refuzat sa comenteze, potrivit LeFigaro.

Principalul obstacol pentru bancile din Franta in acordarea debonusuri a fost necesitatea de a impaca atat opinia publicaindignata de excesele industriei financiare, cat si angajatii dinsector, care trebuia platiti suficient de bine pentru a fi convinsisa nu mearga la concurenta.

Anul acesta situatia a fost diferita si din cauza lui MichelCamdessus, "tarul bonusurilor", numit in aceasta functie depresedintele Nicolas Sarkozy. Fostul director general al FMI s-aasigurat ca remuneratiile propuse de cele mai mari sase banci dinFranta nu vor nemultumi opinia publica si vor respecta regulileimpuse la summitul G20, grupul celor mai puternice state din lume.Astfel, o parte a bonusului va fi platita cash, iar restul subforma de actiuni.

Pe Wall Street, in pofida crizei si a interventieiautoritatilor, bonusurile au fost cu 17% mai mari decat in 2008,ajungand la un total de 20,3 mld. dolari. Bonusurile mediiimpozabile pe Wall Street au fost in 2009 de aproximativ 123.850 dedolari. Cel mai mare bonus din randul bancherilor de top a fostoferit lui John G. Stumpf, directorul executiv si presedinteleWells Fargo, banca cu sediul in San Francisco. El a primit 18,7mil. dolari sub forma de cash si actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO