BNP Paribas a dat cel mai mare bonus dintre bancile franceze

Autor: Cristina Rosca 10.03.2010

Cel mai mare bonus acordat de o banca franceza se ridica la 10 milioane de euro, potrivit cotidianului francez Le Figaro, care citeaza surse din piata.

Suma va fi acordata de BNP Paribas unui trader din Londra, care va primi o parte a bonusului sub forma de actiuni, plata urmand a fi esalonata pe o perioada de trei ani. Cel mai mare bonus platit de banca rivala Société Générale este de 6,5 mil. euro, potrivit ziarului francez. Ambele banci au refuzat sa comenteze, potrivit Le Figaro.

Principalul obstacol pentru bancile din Franta in acordarea de bonusuri a fost necesitatea de a impaca atat opinia publica indignata de excesele industriei financiare, cat si angajatii din sector, care trebuia platiti suficient de bine pentru a fi convinsi sa nu mearga la concurenta.

Anul acesta situatia a fost diferita si din cauza lui Michel Camdessus, "tarul bonusurilor", numit in aceasta functie de presedintele Nicolas Sarkozy. Fostul director general al FMI s-a asigurat ca remuneratiile propuse de cele mai mari sase banci din Franta nu vor nemultumi opinia publica si vor respecta regulile impuse la summitul G20, grupul celor mai puternice state din lume. Astfel, o parte a bonusului va fi platita cash, iar restul sub forma de actiuni.

Pe Wall Street, in pofida crizei si a interventiei autoritatilor, bonusurile au fost cu 17% mai mari decat in 2008, ajungand la un total de 20,3 mld. dolari. Bonusurile medii impozabile pe Wall Street au fost in 2009 de aproximativ 123.850 de dolari. Cel mai mare bonus din randul bancherilor de top a fost oferit lui John G. Stumpf, directorul executiv si presedintele Wells Fargo, banca cu sediul in San Francisco. El a primit 18,7 mil. dolari sub forma de cash si actiuni.