Business Internaţional

BNP a devenit cea mai mare bancă din lume

BNP a devenit cea mai mare bancă din lume

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

07.11.2010, 23:53 113

Cea mai mare bancă din lume nu este în Statele Unite, undeautorităţile au interzis creditorilor să mai facă operaţiuni înnume propriu, nici în Elveţia, care îşi dublează cerinţele decapital, ci este în Franţa, tară care nu a luat niciuna dintremăsurile de mai sus, scrie Bloomberg.

Activele băncii franceze BNP Paribas au urcat cu 34% în trei anipână în iunie, până la 2.240 de miliarde de euro, echivalând cumărimea combinată a Bank of America, cea mai mare bancă a StatelorUnite, şi Morgan Stanley. Banca cu sediul în Paris ar putea avea înacelaşi timp una dintre cele mai scăzute rate ale capitalului debază din rândul celor mai importante bănci europene raportat lanoile reguli Basel III, estimează analiştii Morgan Stanley.

Autorităţile din întreaga lume încearcă să găsească modalităţide a aduce sub control cele mai mari bănci pentru a evita pe viitornoi intervenţii salvatoare cu bani ai contribuabililor.

Franţa în schimb adoptă o abordare laissez-faire în pofidatemerilor continue că criza datoriilor din Europa ar putea ameninţastabilitatea pieţelor financiare.

Mărimea băncilor nu este principalul factor care să indice dacăacestea prezintă un risc în timpul crizei financiare, iarautorităţile ar trebui să fie prudente în a realiza reguli care săprivească mărimea în mod specific, a declarat guvernatorul BănciiFranţei Christian Noyer.

Franţa a adoptat luna trecută o lege care să sporească putereaautorităţilor de supraveghere asupra bonusurilor şi companiilor derating. Începând cu anul viitor, Franţa va introduce, de asemenea,o taxă sistemică pe cele mai riscante activităţi ale băncilormari.

"Nu văd absolut niciun motiv pentru care ni s-ar percepe o taxăsuplimentară", declară Baudoin Prot, CEO-ul BNP Paribas.

Banca a raportat o creştere de 46% a profitului pe trimestrultrei, până la 1,91 miliarde de euro.

Din anii '60, preşedinţii francezi au protejat aşa-numiţiicampioni naţionali. BNP Paribas a cheltuit aproximativ 43 demiliarde de dolari pe achiziţii din anul 2000, transformându-se încea mai mare bancă din punctul de vedere al depozitelor din zonaeuro. Numărul angajaţilor băncii s-a dublat la peste 200.000 din2004. Băncile europene şi cele americane folosesc standardediferite de contabilitate, făcând dificilă o comparaţie directăîntre mărimea acestora.

BNP Paribas, cât şi întregul sector bancar francez au avut partede o criză mai "blândă" şi din acest motiv Franţa vede puţinemotive pentru o schimbare a reglementărilor, arată Carmen Reinhart,din cadrul Peterson Institute for International Economics.

Cele mai mari patru bănci ale Franţei, BNP Paribas, CreditAgricole, SocGen şi Groupe BPCE, au trecut testele de stres ale UEîn iulie.

Conform testelor, creditorii francezi, care reprezintă împreună80% din activele bancare ale ţării, dispun de suficient capitalpentru a face faţă unei încetiniri a creşterii economice şi uneicrize a datoriilor suverane.

Băncilor franceze nu le vor fi probabil impuse cerinţe maistricte de capital şi lichiditate din cauza importanţei acestorapentru economie, arată Dirk Hoffmann-Becking, analist în cadrulfirmei de research Sanford C. Bernstein.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO