Business Internaţional

Blogul lui Krugman, The New York Times: România desfiinţează supremaţia legii

Blogul The New York Times: România desfiinţează supremaţia legii

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

05.07.2012, 18:12 4587

"A venit rândul României să-i îngrijoreze pe aceia dintre noi cărora le pasă de constituţionalism, democraţie şi supremaţia legii", aşa începe o postare scris` de Kim Lane Scheppele pe blogul găzduit de The New York Times al lui Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie. Textul descrie situaţia politică din România.

România este paralizată de o criză politică în care premierul de stânga Victor Ponta taie şi spânzură în calea lui prin instituţiile constituţionale în efortul de a elimina concurenţa politică, continuă articolul.

În ultimele zile, Ponta şi Uniunea Social Liberală au destituit preşedinţii ambelor camere ale Parlamentului, l-au concediat pe avocatul poporului, i-au ameninţat pe judecătorii Curţii Constituţionale şi au interzis acestei instanţe să verifice actele Parlamentului. Toate acestea sunt făcute pentru a uşura eforturile lui Ponta de a-l înlătura din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu. Ei speră să-şi termine treaba până la sfârşitul săptămânii, notează postarea.

Cu toate că funcţionează de doar câteva zile, guvernul lui Ponta a produs multe pagube politice. Cu ochii pe următoarele alegeri, guvernul lui Ponta a adoptat o lege electorală (ulterior respinsă de Curtea Constituţională) care ar face mai uşor pentru guvern să rămână la putere. Executivul a neutralizat deja efectele legale ale principalilor oponenţi - Curtea Constituţională şi preşedintele - prin preluarea controlului Monitorului Oficial. Legile, decretele preşedintelui şi deciziile Curţii Constituţionale nu produc efecte dacă nu sunt publicate aici.
Pentru a pune colac peste pupăză, Ponta a lansat şi un război cultural, iar acţiunile decurg rapid. O altă democraţie din UE desfiinţează supremaţia legii atacând toate obstacolele care stau în calea puterii premierului. În spatele acţiunilor disperate din ultimele zile stă un mediu politic puternic polarizat alimentat de o criză economică. România a fost una dintre ţările cele mai afectate de recesiunea globală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO