Business Internaţional

Biserica Anglicană votează împotriva bonusurilor excesive la companiile unde are participaţii

Autor: Marius Oncu

17.04.2011, 17:12 19

Biserica Anglicană invocă moralitatea în dezbaterile referitoarela pachetele salariale ale directorilor, anunţând companiile lacare deţine participaţii că va vota împotriva bonusurilor"excesive" pe care le consideră incorecte, potrivit cotidianuluibritanic Financial Times (FT).

Organizaţia care administrează un portofoliu de investiţii şiproprietăţi, în valoare de 5,3 miliarde de lire sterline,aparţinând Bisericii Anglicane, a informat companiile la caredeţine participaţii că nu va susţine niciun plan salarial prin caremembrii conducerii vor primi bonusuri ce depăşesc de peste patruori salariul anual.
"Biserica există pentru a răspândi Evanghelia, iar Evangheliapropovăduieşte dreptate pentru toţi. Acesta este motivul pentrucare comisia etică pentru investiţii consideră că oamenii ar trebuisă fie plătiţi atât cât merită şi nu mai mult", a spus un purtătorde cuvânt.

Impunerea unor limite atât de clare aruncă instituţia în centruldezbaterilor încinse referitoare la câtă presiune trebuie săexercite investitorii asupra companiilor pentru a restrângebonusurile de milioane de lire sterline, notează publicaţia.

Companiile din sectorul financiar depăşesc, de obicei, cel mai multlimitele promovate de Biserica Anglicană. Spre exemplu, şefulBarclays, Bob Diamond, a primit bonusuri şi stimulente în valoarede 8,8 milioane de lire sterline anul trecut, de 35 de ori pestevaloarea salariului de bază, de 250.000 de lire sterline.
Politica de investiţii a Bisericii Anglicane vizează doar companiiconsiderate etice. Portofoliul de active al instituţiei nu includeparticipaţii la companii precum producători de tutun, alcool sauarme.

Fondul de 5,3 miliarde de lire sterline al Bisericii Marii Britaniia înregistrat un randament de 15,2% anul trecut, notează FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO