Biserica Anglicană votează împotriva bonusurilor excesive la companiile unde are participaţii

Autor: Marius Oncu 17.04.2011

Biserica Anglicană invocă moralitatea în dezbaterile referitoare la pachetele salariale ale directorilor, anunţând companiile la care deţine participaţii că va vota împotriva bonusurilor "excesive" pe care le consideră incorecte, potrivit cotidianului britanic Financial Times (FT).

Organizaţia care administrează un portofoliu de investiţii şi proprietăţi, în valoare de 5,3 miliarde de lire sterline, aparţinând Bisericii Anglicane, a informat companiile la care deţine participaţii că nu va susţine niciun plan salarial prin care membrii conducerii vor primi bonusuri ce depăşesc de peste patru ori salariul anual.
"Biserica există pentru a răspândi Evanghelia, iar Evanghelia propovăduieşte dreptate pentru toţi. Acesta este motivul pentru care comisia etică pentru investiţii consideră că oamenii ar trebui să fie plătiţi atât cât merită şi nu mai mult", a spus un purtător de cuvânt.

Impunerea unor limite atât de clare aruncă instituţia în centrul dezbaterilor încinse referitoare la câtă presiune trebuie să exercite investitorii asupra companiilor pentru a restrânge bonusurile de milioane de lire sterline, notează publicaţia.

Companiile din sectorul financiar depăşesc, de obicei, cel mai mult limitele promovate de Biserica Anglicană. Spre exemplu, şeful Barclays, Bob Diamond, a primit bonusuri şi stimulente în valoare de 8,8 milioane de lire sterline anul trecut, de 35 de ori peste valoarea salariului de bază, de 250.000 de lire sterline.
Politica de investiţii a Bisericii Anglicane vizează doar companii considerate etice. Portofoliul de active al instituţiei nu include participaţii la companii precum producători de tutun, alcool sau arme.

Fondul de 5,3 miliarde de lire sterline al Bisericii Marii Britanii a înregistrat un randament de 15,2% anul trecut, notează FT.