Business Internaţional

Birocratia le face viata grea antreprenorilor francezi

09.06.2008, 13:26 32

Inainte de alegerile prezidentiale de anul trecut din Franta, Slimane Bensala si Ouissam Mazhoud erau doi oameni de afaceri care tocmai intrasera in industria modei, scrie BBC News.
Acestia calatoreau foarte mult in incercarea de a-si promova noul brand Benmaz, insa ceea ce era foarte enervant pentru cei doi erau birocratia greoaie, costurile ridicate si faptul ca oamenii ii priveau suspicios avand in vedere originea lor nord-africana.
In acel moment, cei doi luau foarte in serios posibilitatea de a merge dincolo de Canalul Manecii pentru a porni o afacere in Marea Britanie. "In Franta, totul e foarte dificil, de la relatia cu administratia pana la cea cu bancile. Este foarte greu sa incepi o afacere aici", declara Slimane, adaugand ca "pe piata britanica lucrurile sunt mult mai simple".
Companiile franceze se plang adeseori de o birocratie greoaie, impusa de o administratie care este orice numai apropiata de mediul de afaceri nu. Insa, un proiect de lege aflat in acest moment pe masa parlamentului, este menita sa elimine restrictiile si sa incurajeze spiritul antreprenorial.
Acum, la mai bine de douasprezece luni de la alegerile prezidentiale din Franta, Bensala si Mazhoud isi desfasoara inca activitatea aici. Acestia au un contract cu Galeriile Lafayette, iar dupa ce produsele marca Benmaz au fost expuse in cadrul unui eveniment "pret-a-porter" operatiunile au inceput sa se dezvolte rapid.
Dar problemele cu birocratia au continuat. O banca a acceptat sa deschida un cont in numele companiei, insa managerul general al acesteia a intrerupt colaborarea cu cei doi la numai o saptamana dupa semnarea contractului. "Poate ca ii era teama de noi sau de creatorii de moda in general", a declarat Ouissam. "Iar faptul va nu vor sa-si asume niciun risc cred ca este doar o scuza", a adaugat el.
Pentru Welldone!, compania detinuta de Thomas Southeillas, scuterele sunt accesorii indispensabile. El isi trimite agentii in jurul Parisului pentru a cauta apartamente apartinand clientilor bogati proveniti din Marea Britanie sau Statele Unite. Firma acestuia furnizeaza servicii, precum cele de curatenie, baby-sitting sau taximetrie.
Dar Thomas are aceeasi problema: birocratia franceza. El isi aminteste de un episod petrecut in momentul in care a incercat sa creasca numarul angajatilor, iar autoritatile franceze au facut o greseala serioasa trecand la rubrica angajatorului numele sau in loc de cel al companiei.
"Este imposibil ca eu sa fiu angajatorul", a declarat el adaugand ca "daca ar fi fost vreo problema, angajatii ar fi trebuit sa actioneze impotriva mea nu a firmei". Dupa interventii repetate ale acestuia, autoritatile au modificat greseala, insa cu o intarziere de cateva luni.
Unii dintre antreprenori au intampinat insa probleme inca dinaninte de a demara o afacere. Simon, un irlandez care lucra drept translator, si-a propus sa-si suplimenteze veniturile prin deschiderea unei mici afaceri. Insa administratia locala a orasului in care locuieste percepea un impozit unic de 450 de euro pentru fiecare firma care functiona aici. Mai mult, era obligat sa plateasca contributia pentru fondul de pensii si asigurari sociale inca o data, peste ceea ce platea firma la care era angajat.
"Nu cautam sa castig sume imense in urma acestei activitati, care de altfel era una sporadica", spune Simon. "In final am decis ca nu pot sa suport asemenea cheltuieli si am decis sa renunt", a adaugat el.
Proiectul de lege initiat recent de guvern urmareste insa sa modernizeze economia franceza, toate taxele pentru noile businessuri fiind eliminate pana cand respectivele companii nu obtin profit. De asemenea, in incercarea de a impulsiona cresterea locurilor de munca, costurile care desurajau companiile sa angajeze mai mult personal vor fi eliminate.
Asemenea schimbari l-ar putea ajuta pe Laurent, care are sase angajati in cadrul unui salon de infrumusetare intr-un mic oras din sudul Frantei. Acesta sustine ca asemenea costuri au impiedicat compania sa efectueze noi angajari, chiar daca uneori este nevoie de mai mult personal.
"A trebuit sa ne descurcam in aceasta formula, in conditiile in care pentru fiecare angajat in plus, impozitele insemnau practic o dublare a salariului acestuia", a declarat el. Este un paradox faptul ca economia franceza se bazeaza in mare parte pe operatiunile intreprinderilor mici si mijlocii, in conditiile in care acestea sunt cele care se plang cel mai mult de restrictiile impuse de birocratie.
Chiar daca nu lasa deoparte dificultatile pe care le intampina compania sa, Thomas Coutheillas considera ca Franta se misca in directia buna. "Exista o anumita rezistenta, insa simt ca exista si o vointa puternica de schimbare", a declarat el.
Bensala si Mazhoud vorbesc in continuare de o extindere a operatiunilor companiei pe care o detin. Vad ca piete excelente, Statele Unite, Marea Britanie, dar si economiile din Africa de Nord. Deocamdata, se lupta insa cu birocratia franceza. Totusi, ministrul francez de finante, Christine Lagarde, a vorbit in repetate randuri de necesitatea "unei liberalizari a economiei". Iar legea care prevede acest lucru va fi adoptata cel mai probabil in vara aceasta.
Insa in ce masura aceasta va aduce o schimbare semnificativa si in cadrul culturii de business din Franta ramane de vazut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO