Business Internaţional

Berlinul vinde 30% din actiunile cailor ferate

24.07.2007, 18:55 12

Guvernul german intentioneaza sa vanda, anul viitor, 30% din actiunile companiei feroviare Deutsche Bahn, pentru aproximativ 5-6 mld. euro, cea mai mare suma a unei oferte publice initiale din noiembrie 2000, momentul in care compania Deutsche Post a fost listata la bursa.
In timp ce Cabinetul de la Berlin se pregateste sa incheie acest proiect, dupa
13 ani de neintelegeri politice, expertii care lucreaza la ultimul mare contract de privatizare al Guvernului de la Berlin au evaluat compania germana de cai ferate la 14,5 miliarde de euro, o suma superioara celor estimate anterior.
Intr-un raport publicat la inceputul anul trecut, Berlinul estima compania, care are 240.000 de angajati si 34.000 de km de cale ferata, ca avand o valoare intre 10 si 16 miliarde de euro.
Din momentul in care s-a adus in discutie problema privatizarii companiei, politicienii de stanga si sindicalistii au avertizat cu privire la pierderile masive de locuri de munca si la reducerea traseelor feroviare, acuzand guvernele succesive ca ar incerca sa obtina din vanzarea companiei unele avantaje pe care nu le-ar fi obtinut daca aceasta ar ramane un serviciu public.
In acest moment, in care cele doua partide, socialist si crestin-democrat, ce formeaza o larga coalitie, au readus in discutie tema privatizarii, Cabinetul spera sa primeasca si acordul Parlamentului in noiembrie, cand s-a stabilit inceperea depunerii ofertelor de cumparare.
Compania castigatoare va primi dreptul de a administra liniile de cale ferata pentru o perioada de 15 ani, ceea ce reprezinta un compromis intre liberali (care prefera modelul britanic) pe de o parte, si socialisti, sindicalisti si compania de cai ferate germana pe de alta parte, acestia preferand un model integrat.
Recent, conducerea companiei a acordat angajatilor o marire de salariu de 4,5%, desi mecanicii de locomotiva refuza sa accepte privatizarea, si se pregatesc sa declanseze o greva la inceputul lunii viitoare.
Daca performantele impresionante ale pietei bursiere germane vor continua, valoarea actiunilor se va apropia de 6,6 euro, valoare atinsa de Deutsche Post in momentul in care a fost listata la bursa in 2000.
Ministrul de Finante, Peer Steinbruck, intentioneaza sa reduca noul imprumut la 13 mld. euro anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO