Business Internaţional

Berlinul atrage atentia investitorilor straini

14.06.2006, 00:00 10

Germania este una dintre putinele piete din Europa Occidentala care nu se confrunta cu un boom al pietei imobiliare. Dar daca valul de investitii straine care are loc in prezent pe piata rezidentiala se mentine, acest lucru s-ar putea schimba.

Agentii de vanzari, avocatii si consilierii fiscali au raportat o crestere importanta a interesului din partea cumparatorilor irlandezi, scandinavi si spanioli, relateaza Financial Times.

"Astazi incheiem 80% din contracte cu straini", a spus Rackham Schroder, director al Engel & Volkers, cel mai mare broker imobiliar din Berlin.

Michael Botros de la W&N Immobilien spune ca "investitorii irlandezi, dar in principal danezi au invadat piata in ultimele 3 luni - am incheiat 6 tranzactii astazi, toate cu straini." Cresterea interesului a animat piata imobiliara din Berlin. De la 1.218 tranzactii in 2004, numarul tranzactiilor s-a dublat, ajungand la 2.208 anul trecut, potrivit statisticilor guvernului. Derek Doyle, a carui companie, German Property Investments, gaseste proprietati pentru cumparatorii straini, spune ca a fost asaltat de telefoane anul trecut dupa ce firma sa a facut subiectul unui articol din Irish Post.

Probabil ca mai remarcabil decat interesul in sine a fost modificarea tipului de cumparatori.

Fondurile speculative, majoritatea din SUA, sunt de ceva timp active in Berlin, unde au achizitionat importante portofolii imobiliare. Cu preturi de 6 ori mai scazute decat chiriile anuale si cu rate scazute ale dobanzii, acestea au adus un randament de pana la 20% pe an.

"Aceste persoane detin proprietati in piete care au cunoscut o crestere de 5 sau 6 ori a pretului in ultimul deceniu", spune Doyle. "Doresc sa realizeze un profit si sa se acopere fata de riscul de pe piata lor interna."

Datorita preturilor scazute, 2.500 de euro pe metru patrat, care sunt cu 30 % mai mici decat cele din M?nchen si datorita unor chirii scazute, dar in crestere, randamentele pot ajunge de la 6 % pana la 8 %, fata de 3% in Irlanda. Intrarile de capital strain deja incep sa reduca randamentele in cele mai bune cartiere din Berlin, unde oferta a scazut. Printre aceste cartiere se afla si Mitte, care gazduieste majoritatea institutiilor guvernamentale, precum si Prenzlauer Berg, ambele in partea de est a orasului.

"Zonele de lux au cunoscut o crestere considerabila a preturilor anul trecut", a spus Schroder. "Oamenii isi intorc iar atentia catre cartierele vestice, cum ar fi Charlottenburg si Wilmersdorf." Zonele in care cresterile de pret se resimt asupra randamentului atrag in prezent atentia dezvoltatorilor sprijiniti de firme straine care sunt nerabdatoare sa profite de pe urma scaderii ofertei, a spus Doyle.

Cu toate acestea, el ii indeamna pe investitorii privati sa se concentreze in continuare pe randament pentru ca fundamentele economice slabe ale Berlinului se vor rasfrange si asupra castigurilor de capital in viitorul apropiat.

O rata a somajului de 17,7 %, o economie care s-a micsorat cu o zecime fata de 1995 si taxe care nu incurajeaza investitiile in proprietati toate explica de ce preturile medii din domeniul imobiliar au scazut constant de la boomul scurt si masiv subventionat al anilor 1990.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO