Business Internaţional

BERD pune pe masa 600 milioane de euro pentru Europa de Sud-Est

24.05.2001, 00:00 14



Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intentioneaza sa investeasca aproximativ 600 de milioane de euro in Europa de Sud-Est in 2000, dupa ce anul trecut a finantat cu 523 milioane de euro proiecte din sectorul public si privat, in aceasta regiune.

BERD, cel mai mare investitor institutional privat din zona, a anuntat cu ocazia unei intruniri a Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est ca investitiile totale ale bancii au ajuns, in 2000, la 1,3 miliarde de euro, incluzand donatiile acordate celor sase state (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia si Romania).

Principalele obiective ale primei etape din Pactul de Stabilitate - promovarea initiativelor din sectorul privat si atragerea inverstitiilor private in dezvoltarea infrastructurii - au fost indeplinite de BERD, a declarat Olivier Descamps, director al BERD pentru Europa de Sud-Est.

Pentru a sustine cresterea sectorului privat, banca europeana a initiat proiecte in dezvoltarea comertului exterior si sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii.

Pana acum, BERD a acordat bancilor din zona garantii de 62 de milioane de euro pentru sprijinirea micilor firme comerciale. Pe de alta parte, banca a accelerat infiintarea mai multor IMM-uri, cu ajutorul altor institutii financiare locale.

De asemenea, BERD sprijina constituirea unor micro-banci, care sa finanteze micii intreprinzatori. Trei astfel de institutii au fost infiintate deja in Albania, Bosnia-Hertegovina si zona Kosovo, in timp ce alte micro-banci vor exista in curand si in Romania si Bulgaria. Cele trei banci au acordat anul trecut 3.700 de credite in valoare totala de 22 de milioane de dolari.

In domeniul infrastructurii publice, institutia europeana a preluat conducerea mai multor proiecte, care sunt in curs de implementare.

Printre acestea, se include un program de actiune in domeniul mediului inconjurator, in valoare de 26 de milioane de euro, un proiect de reconstructie a sectorului energetic din Bosnia (50 de milioane de euro) si un program de reabilitare a retelei de transport a energiei electrice din Romania, evaluat la 55 milioane de euro.

Printre cele mai recente finantari acordate de BERD se numara un credit de 21,5 milioane de euro acordat producatorului de medicamente bulgar Balkanpharma si o investitie de 16 milioane de euro in compania Elbasan Cement din Albania.

Totusi, mai exista inca o multime de piedici in atragerea investitiilor in regiune. Continuarea reformelor este prioritara, afirma Descamps, care adauga ca investitorii au nevoie de stabilitate si o evolutie previzibila a legislatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO