Business Internaţional

Ben Bernanke, Fed: Costurile din sistemul de sanatate devin un risc major pentru economie

18.06.2008, 17:57 13

Ben Bernanke, presedintele Fed, s-a adresat la inceputul acestei saptamani Congresului american cu privire la cheltuielile din sectorul sanitar din Statele Unite, accentuand asupra faptului ca o accelerare a ritmului de crestere al acestora ar putea conduce la destabilizarea finantelor publice si a economiei in ansamblu, scrie The New York Times.
Atragand atentia ca acestea ar putea sa creasca daca nu se intervine rapid printr-o masura legislativa, seful Fed a facut apel la o rezolvare a problemei printr-o cooperare stransa intre institutiile statului.
Semnalul de alarma tras de Bernanke a starnit reactii diverse in cadrul Comitetului pentru Finante din cadrul Senatului american, care propune inceperea imediata a unor lucrari legislative prin intermediul carora sa se imbunatateasca legislatia din domeniul sanitar. "Pentru anul urmator trebuie si ne vom misca mai repede decat am facut-o pana acum", a declarat senatorul Max Baucus, presedintele comitetului in cauza. Bernanke a venit cu propunerea ca Congresul sa infiinteze o comisie independenta care sa se ocupe exclusiv de legislatia din domeniul sanatatii, asemeni celor deja existente care se ocupa de legislatia militara. Congresul ar putea aproba sau respinge propunerile comisiei dupa aceea, fara a avea insa si posibilitatea de a le amenda.
De asemenea, Bernanke a propus si crearea unei comisii speciale in cadrul Fed, care sa se ocupe de implementarea unei politici sanitare la nivelul intregii tari.
Cu toate acestea, presedintele Fed a apreciat ca odata aceste comisii create, ele ar trebui sa se afle sub directa supraveghere a Congresului, intrucat fondurile pentru sanatate reprezinta o suma importanta la nivelul intregii economii a Statelor Unite.
"Mai devreme sau mai tarziu ponderea cheltuielilor din domeniul sanitar in cadrul produsului intern brut al Statelor Unite va incepe sa scada, insa este dificil pentru noi sa estimam cand se va intampla acest lucru", a apreciat in incheiere Bernanke.
La sfarsitul intrevederii dintre presedintele Fed si congresmanii americani o concluzie e clara: toti americanii ar trebui sa-si incheie o asigurare medicala, insa trebuie sa li se acorde alternative intre programele de asigurare la stat si cele private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO