Business Internaţional

Ben Bernanke admite pentru prima data posibilitatea unei recesiuni in Statele Unite

07.04.2008, 15:07 12

In stilul sau caracteristic, Ben Bernanke, presedintele bancii centrale americane (Fed), a declarat ca economia americana ar putea intra intr-o perioada de recesiune in prima jumatate a anului 2008, in sensul strict al definitiei recesiunii economice, si a atras atentia asupra necesitatii implicarii Congresului american in consolidarea sectorului imobiliar, scrie International Herald Tribune.
Fara sa faca alte referiri concrete, Bernanke a dat de inteles ca singura mare piedica pentru redresarea economica a Statelor Unite o reprezinta criza creditelor ipotecare, ale caror efecte sunt inca vizibile in economia americana, si ca este exclusiv de datoria Congresului sa intervina pentru ameliorarea situatiei. Bernanke a sugerat ca suportul din partea statului pentru americanii care au probleme cu restituirea creditelor ipotecare ar trebui amplificat.
"Sunt de parere ca sectorul imobiliar este unul extrem de important pentru economia americana si trebuie redresat", a declarat Bernanke in cadrul intrunirii Comitetului Economic din cadrul Congresului american. "Ajutorul necesar redresarii sectorului imobiliar trebuie insa sa vina din partea statului, si nu a Fed", a mai precizat presedintele bancii centrale.
Membrii Senatului SUA au convocat o intrunire la scara larga cu privire la aceasta problema, in special pentru ajutorarea celor afectati de cresterea dobanzilor creditelor ipotecare.
Dorinta Congresului de implicare in redresarea sectorului imobiliar din Statele Unite a fost insa amplificata de implicarea Fed in achizitia Bear Stearns de catre JP Morgan de la sfarsitul lunii trecute, prin acordarea unui imprumut de 30 de miliarde de dolari, decat de apelurile disperate ale lui Bernanke.
Dupa cum era de asteptat, Bernanke a reactionat dur la acuzatiile de implicare a Fed in tranzactia Bear Stearns, in special in privinta acordarii unui imprumut ce a fost garantat cu instrumente financiare riscante cu o valoare greu de estimat.
Falimentul Bear Stearns ar fi creat o criza de mai mari proportii, cu repercusiuni asupra a mii de americani si a altor institutii financiare, a adaugat Bernanke, declarand ca la acea vreme a considerat prabusirea bancii cel mai mare pericol pentru economia americana.
"Acordarea imprumutului mi-a dat mari batai de cap, si sincer sa fiu nu as mai vrea sa trec printr-o situatie asemanatoare", declara Bernanke intr-o discutie particulara cu senatorul american Sam Brownback.
Aproape indiferent la insistentele democratilor, Bernanke a mers mai departe cu declaratiile, sugerand ca Fed isi va pastra in continuare atitudinea agresiva pe piata financiara si va impiedica prin orice mijloace falimentul Bear Stearns.
Recunoscand ca Fed si-a depasit atributiile traditionale ale unei banci centrale, de a supraveghea si reglementa sectorul bancar si cel financiar din Statele Unite, si a sarit in ajutorul bancilor de investitii, Bernanke a declarat ca Fed va analiza nivelul riscului la care se expune, precum si a capacitatii de solvabilitate a acesteia.
"In mod cert ne uitam cu atentie la calitatea activelor", a adaugat presedintele.
"Suntem interesati de lichiditatea acestora, de practicile de management al riscului, de nivelul veniturilor inregistrate, de o multime de factori atunci cand dam un pronostic asupra evolutiei unei institutii financiare din Statele Unite.
Iar in cazul in care acesti factori nu ating un nivel satisfacator, Fed are datoria de a ajuta institutia respectiva sa-si imbunatateasca performantele, sa stranga capital, sa faca rost de lichiditati", a declarat Bernanke.
Prin aceasta atitudine, Fed insa va intra in mod sigur in conflict cu SEC, agentia care se ocupa in mod traditional de supravegherea pietei de capital. Cu toate acestea, democratii sustin pozitia Fed, acuzand SEC de neimplicare pe toata durata crizei economice din SUA.
Senatorul democrat Charles Schumer, presedintele Comitetului Economic, s-a aratat chiar incantat de faptul ca Fed nu a asteptat acordul Congresului pentru a actiona in locul SEC.
Dupa intrevedere, Schumer declara despre Bernanke ca "este unul dintre cei mai activi presedinti ai Fed, care doreste sa se implice in cat mai multe, nu doar in revitalizarea sectorului imobiliar".
Insa cel mai incurajator pentru democrati a fost faptul ca Bernanke nu s-a aratat incantat pe deplin de intentia secretarului Trezoreriei de Stat, Henry Paulson, care doreste o schimbare a reglementarilor din sistemul financiar, intentie considerata de unii critici ca o subminare a autoritatii bancii centrale.
Bernanke, fost profesor universitar de stiinte economice, a parut ca-si apostrofeaza studentii cand a declarat ca "intentia lui Paulson este una interesanta si ar trebui luata in considerare din partea Congresului".
De asemenea, Bernanke s-a mai aratat deranjat de declaratiile lui Paulson, atunci cand acesta sugera ca Fed ar trebui sa-si reduca din suportul acordat micilor banci inainte ca banca centrala sa aiba o perspectiva clara si precisa asupra capacitatii acestora de solvabilitate.
"Sunt total impotriva diminuarii autoritatii Fed, care in prezent poate interveni oricand pe langa conducerea oricarei banci, prin lansarea de anchete si observatii, si daca este necesar prin modificarea regulamentelor astfel incat banca sa fie in siguranta fata de criza economica", a declarat Bernanke.
Observatiile lui Bernanke asupra situatiei economice din Statele Unite n-a surprins pe nimeni insa. Ele reflecta intru totul ingrijorarile deja existente ale numerosi economisti americani, care sunt de parere ca o recesiune economica in Statele Unite este posibila chiar incepand cu acest an. Cu toate acestea, presedintele Fed si-a cantarit foarte bine declaratiile, evitand sa pronunte de prea multe ori cuvantul "recesiune", pe care in mod strict economistii o definesc ca declinul timp de doua trimestre consecutiv al PIB. Bernanke a dat totusi de inteles ca situatia s-ar putea imbunatati spre sfarsitul acestui an, odata cu adoptarea noii politici fiscale de catre Congres.
Intr-un final, Bernanke a recunoscut ca "o recesiune este posibila, insa nu sunt sigur inca de faptul ca economia americana va fi sau nu afectata de o asemenea situatie".
Presedintele bancii centrale a mai declarat ca urmeaza sa se intrevada cu Timothy Geithner, presedintele Bancii Federale din New York, pentru a stabili detaliile tranzactiei Bear Stearns, precum si ale altor aspecte de interes general.
Toate acestea vin dupa ce Bernanke declara intr-o conferinta de presa ca Fed nu a aflat de situatia falimentara in care se afla Bear Stearns decat pe 13 martie si ca aproape imediat Fed a luat hotararea de a interveni pentru salvarea bancii americane, colapsul acesteia putand duce la agravarea si mai mare a crizei financiare din Statele Unite.
Bernanke atrage atentia asupra evaluarii facute de SEC in ceea ce priveste Bear Stearns, institutia americana fiind de parere ca Bear Stearns detine "suficiente lichiditati" chiar inainte de declansarea crizei. Acum, Bernanke atrage atentia institutiilor financiare cu privire la acumularea de cat mai mult capital.
La un moment dat in cadrul intrevederii dintre Bernanke si Comitetul Economic, seful bancii centrale a fost intrebat de catre senatorul republican Kevin Brady "ce mijloace mai detine Fed pentru evitarea sau combaterea unei viitoare crize".
"Pana in prezent putem spune ca am rezolvat probleme din mers", a declarat Bernanke. "Insa nu pot spune ca avem vreo strategie, dar ne folosim de toate mijloacele necesare de care dispunem si care pana in prezent s-au dovedit eficiente", a incheiat presedintele bancii centrale americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO