Business Internaţional

BCE se pregăteşte să majoreze dobânda la euro, în timp ce americanii rămân fideli dobânzilor minime

Jean-Claude Trichet, şeful BCE, şi Ben Bernanke (dr.), preşedintele Fed, sunt cei mai puternici bancheri centrali din lume

BCE se pregăteşte să majoreze dobânda la euro, în timp ce americanii rămân fideli dobânzilor minime

Autor: Catalina Apostoiu

06.04.2011, 23:39 36

Banca Centrală Europeană (BCE) şi banca centrală americană (Fed)au în faţă probleme similare legate de fragilitatea redresăriieconomice şi de creşterea preţurilor la materii prime, dar îşicreionează planuri diferite de acţiune, scrie The Wall StreetJournal.


BCE, care în ultima lună a transmis constant faptul că nu va mailăsa dobânda la minimul istoric de 1%, ar putea deveni prima bancăcentrală mare care să ridice dobânda de la intrarea în recesiune în2008.


În aşteptarea majorării, Euribor la trei luni, dobânda de referinţăpentru creditele în euro, a crescut ieri până la 1,269% pe an,maximul de după iunie 2009.
Fed pe de altă parte îşi duce mai departe politicile monetarerelaxate, menţinând ratele dobânzii pe termen scurt în intervalul0-0,25% şi pompând noi lichidităţi în economie prin achiziţii deobliga­ţiuni guvernamentale. În cadrul băn­cii se conturează odezbatere din ce în ce mai aprinsă privitoare la momentul majorăriiratelor dobânzii.


Politicile divergente ale băncilor cen­trale vor avea efecte uriaşeasupra creşterii economice, inflaţiei şi pieţelor financiare.Mizele sunt foarte ridicate pentru ambele bănci. Dacă mişcarea BCEde majorare a ratelor dobânzii în acest moment se va dovedigre­şită, aceasta ar putea sufoca creşterea economică din zonaeuro. Dacă Fed va greşi pe partea politicilor relaxate, inflaţiadin State ar putea creşte puternic, afectând economia.


Şi alte bănci centrale au abordări divergente. Banca centrală aChinei a majorat rata de politică monetară cu un sfert de punct, întimp ce Banca Japoniei ar putea adopta noi măsuri de relaxare princare credite cu dobânzi reduse ar fi direcţionate prin intermediulbăncilor către zonele afectate de cutremurul şi tsunamiul de lunatrecută. Banca Angliei, care se confruntă atât cu o inflaţieridicată, cât şi cu riscul reapariţiei recesiunii, este de aşteptatsă menţină dobânda la 0,5%, însă resimte presiuni în creştere săaducă sub control creşterea preţurilor.


Abandonarea politicilor de "easy money" s-ar putea dovedi maidificilă decât de obicei. Băncile centrale trebuie să decidă cândsă înceapă procesul şi cum ar trebui acesta să decurgă.
Deşi nu a decis încă momentul în care va începe majorarea dobânzii,Fed discută deja cum să facă acest lucru. Unii oficiali vor cabanca să-şi vândă titlurile de trezoreriei ca un prim pas, în locsă urmeze calea tradiţională de majorare a dobânzilor pe termenscurt.


BCE pariază că o majorare de rate acum va dovedi determinarea sa încom­baterea inflaţiei, evitându-se în acelaşi timp majorări maidrastice mai târziu, în timp ce Fed este convinsă că-şi poatepermite să lase procesul de redresare aflat la început să continueo perioadă înainte de a încerca să-l tempereze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO