BCE se pregăteşte să majoreze dobânda la euro, în timp ce americanii rămân fideli dobânzilor minime

Autor: Catalina Apostoiu 06.04.2011

Banca Centrală Europeană (BCE) şi banca centrală americană (Fed) au în faţă probleme similare legate de fragilitatea redresării economice şi de creşterea preţurilor la materii prime, dar îşi creionează planuri diferite de acţiune, scrie The Wall Street Journal.


BCE, care în ultima lună a transmis constant faptul că nu va mai lăsa dobânda la minimul istoric de 1%, ar putea deveni prima bancă centrală mare care să ridice dobânda de la intrarea în recesiune în 2008.


În aşteptarea majorării, Euribor la trei luni, dobânda de referinţă pentru creditele în euro, a crescut ieri până la 1,269% pe an, maximul de după iunie 2009.
Fed pe de altă parte îşi duce mai departe politicile monetare relaxate, menţinând ratele dobânzii pe termen scurt în intervalul 0-0,25% şi pompând noi lichidităţi în economie prin achiziţii de obliga­ţiuni guvernamentale. În cadrul băn­cii se conturează o dezbatere din ce în ce mai aprinsă privitoare la momentul majorării ratelor dobânzii.


Politicile divergente ale băncilor cen­trale vor avea efecte uriaşe asupra creşterii economice, inflaţiei şi pieţelor financiare. Mizele sunt foarte ridicate pentru ambele bănci. Dacă mişcarea BCE de majorare a ratelor dobânzii în acest moment se va dovedi gre­şită, aceasta ar putea sufoca creşterea economică din zona euro. Dacă Fed va greşi pe partea politicilor relaxate, inflaţia din State ar putea creşte puternic, afectând economia.


Şi alte bănci centrale au abordări divergente. Banca centrală a Chinei a majorat rata de politică monetară cu un sfert de punct, în timp ce Banca Japoniei ar putea adopta noi măsuri de relaxare prin care credite cu dobânzi reduse ar fi direcţionate prin intermediul băncilor către zonele afectate de cutremurul şi tsunamiul de luna trecută. Banca Angliei, care se confruntă atât cu o inflaţie ridicată, cât şi cu riscul reapariţiei recesiunii, este de aşteptat să menţină dobânda la 0,5%, însă resimte presiuni în creştere să aducă sub control creşterea preţurilor.


Abandonarea politicilor de "easy money" s-ar putea dovedi mai dificilă decât de obicei. Băncile centrale trebuie să decidă când să înceapă procesul şi cum ar trebui acesta să decurgă.
Deşi nu a decis încă momentul în care va începe majorarea dobânzii, Fed discută deja cum să facă acest lucru. Unii oficiali vor ca banca să-şi vândă titlurile de trezoreriei ca un prim pas, în loc să urmeze calea tradiţională de majorare a dobânzilor pe termen scurt.


BCE pariază că o majorare de rate acum va dovedi determinarea sa în com­baterea inflaţiei, evitându-se în acelaşi timp majorări mai drastice mai târziu, în timp ce Fed este convinsă că-şi poate permite să lase procesul de redresare aflat la început să continue o perioadă înainte de a încerca să-l tempereze.