Business Internaţional

Bayer a pus 16,3 mld. euro pe masa celor de la Schering

27.03.2006, 00:00 10

Achizitia Schering de catre Bayer reprezinta una din ultimele fuziuni posibile de pe piata farmaceutica germana.

Bayer, cea mai mare companie farmaceutica din Germania, a ramas singura in competitia de a achizitiona rivalul Schering pentru suma de 16,3 miliarde de euro, dupa ce concurenta reprezentata de Merck a hotarat sa renunte la achizitionarea Schering, informeaza Bloomberg.

Conform declaratiilor publice ale reprezentantilor Merck, pretul oferit de Bayer, de 86 de euro pe actiune, este "nejustificat". Oficialii nu au dorit sa faca comentarii suplimentare pe aceasta tema. Bayer, companie farmaceutica din Leverkusen, va renunta la 6.000 de locuri de munca, aproximativ 10 procente din totalul personalului noii companii formate, conform declaratiilor lui Werner Wenning, CEO al Bayer.

Achizitionarea companiei Schering, producatoare de anticonceptionale si diverse tratamente pentru cancer si scleroza multipla, va dubla vanzarile Bayer, eliminand suspiciunile ca departamentul farmaceutic este prea mic pentru a fi competitiv. Actiunile Bayer au crescut cu 2,1% in urma anuntului oficial de retragere din licitare a rivalului Merck, in timp ce Schering a castigat si ea usor pe fondul acestei retrageri.

"Acest lucru incununeaza procesul de restructurare condus de Wenning in ultimii ani", a declarat Andreas Gartner, managerul unui fond de 7,5 miliarde de euro la SEB Investment-Fonds din Frankfurt.

Actiunile companiei Schering s-au apreciat vineri cu 1,37 euro, pana la 86,34 euro pe actiune la bursa din Frankfurt. Nivelul atins este superior celui oferit de Merck saptamana trecuta, de doar 77 de euro pe actiune. Cel mai inalt nivel de tranzactionare atins pe bursa de actiunile Schering a fost de 89,45 euro. Aprecierea este, dupa parerea analistilor de piata, un semn ca investitorii se asteapta in continuare la o contraoferta.

Actiunile Bayer au crescut cu 2 procente, respectiv 69 de centi, pana la pretul de 35,44 euro pe actiune. A avut de castigat si Merck, anuntul retragerii din licitatia pentru Schering apreciind fiecare actiune cu 41 de centi, pana la valoarea de 80,90 euro.

Werner Wenning, CEO al Bayer, a preluat sefia companiei in 2002 dupa retragerea de pe piata a medicamentului anticolesterol Baycol. Tratamentul a fost pus in legatura cu unele probleme musculare provocate pacientilor, fiind raportate si cateva decese cu aceste cauze. Wenning a redus drastic cheltuielile si a format o companie separata prin achizitionarea unor facilitati de cercetare farmaceutica.

Profitabilitatea companiei a revenit in limite pozitive, actiunile Bayer crescand cu 51% anul trecut. Unii oficiali ai companiei si-au exprimat insa de mai multe ori convingerea ca divizia de sanatate a conglomeratului este mult prea mica.

"Acesta ar putea fi raspunsul temerilor de la Bayer Pharma", este de parere Themis Themistocleos, director de cercetare al departamentului de active la UBS.

Schering, dupa ce a refuzat oferta de 14,6 miliarde de euro inaintata de Merck, pentru ca era sub nivelul asteptat, a primit cu bratele deschise oferta Bayer, cu 1,7 miliarde de euro mai mare. "Ambele afaceri sunt complementare si urmeaza aceeasi strategie", a declarat presedintele Schering, Hubertus Erlen. "Impreuna vom fi si mai competitivi", a adaugat el.

Achizitionarea Schering echivaleaza cu anularea profitului Bayer pe doi ani, conform declaratiilor lui Wenning. Noua companie se va focaliza pe medicamentele folosite in tratarea cancerului, a bolilor de inima si pe segmentul de anticonceptionale.

Oficialii Bayer au precizat ca se asteapta sa economiseasca aproximativ 700 de milioane de euro anual in urma achizitiei, in timp ce costurile procesului de integrare a noii companii au fost estimate la un miliard de euro. victor.rotariu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO