Business Internaţional

Bancile ungare se intrec in emisiuni de obligatiuni ipotecare

21.11.2002, 00:00 12

Pentru a profita la maxim de cererea in crestere pentru credite ipotecare, cele trei mari banci ungare furnizoare de astfel de produse, OTP Bank, HVB Bank si banca de stat FHB fac emisiuni de obligatiuni ipotecare (garantate cu ipoteci) prin care isi cresc considerabil resursele financiare, relateaza Budapest Business Journal.
Ultima banca intrata pe aceasta piata, OTP Mortgage Bank Rt, a incheiat pe 11 noiembrie actiunea de vanzare de obligatiuni ipotecare in valoare de 12 miliarde de forinti (50,2 mil. euro). Obligatiunile cu scadenta peste sapte ani au fost vandute companiilor din cadrul grupului OTP Bank, cea mai mare institutie creditoare a tarii.
Cu cateva zile in urma, banca rivala HVB Mortgage Bank a initiat un program de plasament de obligatiuni ipotecare in valoare totala de 50 de miliarde de forinti (210 mil. euro). Prima emisiune de obligatiuni a bancii catre public a inceput cu obligatiuni ipotecare la o rata fixa si altele la o rata variabila de dobanda.
Cea mai veche dintre cele trei mari banci, Land Credit and Mortgage Bank Rt (FHB), a oferit o noua serie de obligatiuni garantate cu ipoteci la licitatia de pe 11 noiembrie, alaturi de a sasea serie de obligatiuni cu rata de dobanda flotanta si cu scadenta pe opt ani. Obligatiunile cu rata fixa de dobanda din noua serie de emisiuni vor atinge maturitatea peste cinci ani si cinci luni. FHB si-a planificat sa vanda obligatiuni in valoare totala de 10 miliarde de forinti (42 mil. euro) in noile serii de emisiuni.
"Majoritatea bancilor comerciale cu divizii de retail devin din ce in ce mai active pe piata de credite ipotecare care este cel mai dinamic sector din intreg sistemul bancar", se mentioneaza  intr-o publicatie a bancii HVB Bank. "Bancile sunt nevoite sa apeleze la cele mai iefitine surse de finantare valabile pe piata. Acestea sunt reprezentate acum de fondurile atrase prin emisiunile de obligatiuni ipotecare".
Divizia ipotecara a HVB prevede un viitor foarte prosper pentru obligatiunile ipotecare in Ungaria, pentru ca acestea ofera o investitie sigura si in acelasi timp o rata destul de ridicata de rentabilitate.
Toate cele trei mari banci au raportat anul acesta cresteri considerabile ale profiturilor datorate boom-ului de pe piata ipotecara. Divizia ipotecara a HVB a obtinut un profit brut pe primele noua luni ale acestui an de 173 de milioane de forinti (730 mil. euro). Banca se asteapta ca profitul pe intregul an 2002 sa depaseasca obiectivele fixate cu 20% pana la 30% si sa ajunga la 200 de milioane de forinti (844 mil. euro). Anul trecut a avut pierderi de 159 de milioane de forinti. De asemenea, banca se asteapta la o crestere impresionanta a activelor de la 9,8 miliarde de forinti (41,4 mil. euro) cat erau anul trecut la 20 de miliarde de forinti (84,4 mil. euro) la finele anului curent.
In acelasi timp, FHB  si-a dublat portofoliul total de credite precum si activele totale pe primele noua luni ale anului curent, comparativ cu valoarea lor de pe intreg anul trecut. Pe al treilea trimestru, portofoliul de credite a ajuns la 73,1 miliarde de forinti (308,4 mil. euro), din care 52,8 miliarde erau credite de retail. Activele totale au ajuns la 81,7 miliarde de forinti iar profitul pe al treilea trimestru a crescut la 200 milioane de forinti, depasind cu mult asteptarile.
Chiar daca pentru OTP Mortgage Bank nu au fost valabile date exacte, pentru ca banca a intrat pe aceasta piata abia in februarie anul curent, banca mare, OTP Bank, a anuntat saptamana trecuta ca cererea in expansiune pentru credite ipotecare a contribuit esential la cresterea cu 38% a profitului pe trimestrul trei.
Creditele ipotecare nu sunt oferite numai de cele trei mari banci. Banca cu capital majoritar de stat, FHB are incheiate acorduri de distributie cu CIB Bank, K&H Bank, Inter-Europa Bank si cu Konzumbank, care vand in numele lor produsele de creditare ale FHB.
Pentru a profita si mai mult de pe urma expansiunii pietei ipotecare, OTP Bank a incheiat un acord de cooperare cu Organizatia Nationala de Managemant Imobiliar (NFZ). Prin acest acord banca va oferi credite garantate cu ipoteci asupra terenurilor agericole ale fermierilor.
Investitorii au aratat un mare interes pentro obligatiunile ipotecare, asa cum si cumparatorii de locuinte sunt de creditele ipotecare. La licitatia din 7 noiembrie facuta de HVB Bank pentru obligatiuni in valoare de 500 de milioane de forinti cu rata de dobanda variabila, au fost de trei ori mai multe subsrieri decat titluri oferite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO