Business Internaţional

Băncile trag în jos bursele din Europa, luni dimineaţă

 Băncile trag în jos bursele din Europa, luni dimineaţă

Autor: Vlad Popescu

23.04.2012, 11:05 531

Bursele europene au deschis luni în scădere, tensiunile politice din Europa şi datele economice dezamăgitoare din China provocând deprecierea acţiunilor din sectorul bancar şi industria resurselor naturale, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coorât cu 1% în debutul şedinţei de tranzacţionare.

Obligaţiunile de stat germane, considerate printre cele mai sigure active europene, s-au apreciat pe piaţa secundară, împingând randamentele în jos, după apariţia primelor rezultate ale alegerilor prezidenţiale de duminică din Franţa, câştigat de socialistul Francois Hollande. Hollande şi actualul preşedinte Nicolas Sarkozy se vor înfrunta pe 6 mai.

"Deznodământul (alegerilor - n.r.) era mai mult sau mai puţin aşteptat. La prima vedere, alegerea lui Hollande ar fi un factor negativ pentru pieţe, însă este cea mai realistă opţiune politică pentru Franţa, deoarece o victorie pentru Sarkozy ar însemna stagnare", comentează Christian Stocker, analist la UniCredit Global Research, în Munchen.

Pieţele urmăresc atent şi situaţia din Olanda, unde negocierile politice privind un buget de austeritate s-au prăbuşit în weekend, punând sub semnul întrebării sprijinul ţării pentru noi măsuri la nivelul zonei euro.

Acţiunile bancare au scăzut cu 1,4% în debutul şeidnţei, în timp ce indicele sectorului resurselor a coborât cu 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO