Business Internaţional

Banci cehe acuzate de practici neconcurentiale

30.05.2005, 20:54 17

Suspectand cele mai mari trei banci ale Republicii Cehe de a fi pus bazele unei intelegeri privitoare la comisioanele bancare, Biroul Anti-monopol (UOHS) din aceasta tara a organizat un raid la sediile bancilor Ceska Sporitelna, Komercni Banka si CSOB, confiscand documente si materiale, relateaza The Prague Post.

Aceasta descindere a avut loc ca reactie la presiunile din ce in ce mai intense venite din partea clientilor bancari si media. Astfel, bancile erau acuzate ca practica comisioane de mentinere a conturilor mai mari decat in alte tari europene, conform lui Kristian Chalupa, purtator de cuvant al UOHS.

"Cele trei banci sunt suspectate de incalcarea legii concurentei", a remarcat Chalupa. Acesta a adaugat ca UOHS nu va mai face nici un fel de comentariu pana cand nu va formula o decizie oficiala in acest caz, decizie asteptata in decurs de o luna.

In cazul in care Biroul anti-monopol va decide ca cele trei banci, ce detin impreuna aproximativ 80% din piata de operatiuni bancare cu persoane fizice, au cazut de acord sa mentina ratele la un nivel mai ridicat, acestea ar putea fi nevoite sa plateasca amenzi de pana la 10 milioane de coroane (430.000 de dolari) fiecare .

Acestea ar reprezenta in acelasi timp cele mai mari sanctiuni impuse vreodata de catre birou. Cea mai mare penalitate aplicata in cazul unei intelegeri de acest gen s-a ridicat la 500 de milioane de coroane (16,4 milioane de euro) si a fost impusa in august 2004 asupra unui numar de sase companii din domeniul constructiilor pentru ca acestea au majorat comisioanele legate de conturile de economii destinate constructiei de locuinte.

Reprezentantii celor trei banci au respins cu fermitate acuzatiile formulate.

"Acuzatiile sunt false, si credem ca UOHS va ajunge in cele din urma la aceeasi concluzie", a declarat Pavel Hejzlar, purtator de cuvant al CSOB.

Guvernatorul Bancii Nationale a Cehiei (CNB), Zdenek Tuma, a declarat ca este surprins de metodele adoptate de UOHS, remarcand faptul ca exista o competitie suficienta in interiorul sectorului bancar, neexistand in acelasi timp nici un fel de dovada privitoare la incheierea vreunei intelegeri de fixare a preturilor.

Un studiu realizat de Boston Consulting Group in vara anului trecut a aratat faptul ca in Republica Ceha se practica cele mai mari comisioane din intreaga Europa Centrala, acestea fiind cateodata chiar mai mari decat in tarile vest-europene. Un alt studiu realizat de firma de cercetare de piata Scott & Rose arata ca detinatorii de conturi bancare din Republica Ceha platesc in medie 200 de coroane (8 euro) pe luna sub forma de comisioane bancare, in timp ce in Marea Britanie detinatorii de conturi platesc aproximativ 5,2 euro pe luna. In Olanda, comisioanele lunare se ridica la numai 2,8 euro.

Tuma a mai aratat ca depozitele medii in Europa Occidentala sunt de cateva ori mai mari decat aici, astfel incat bancile din regiunea respectiva isi pot permite sa perceapa comisioane mai mici. Un alt motiv pentru care comisioanele percepute de bancile din Republica Ceha sunt mai mari este nivelul redus al ratelor dobanzii din aceasta tara, spune Tuma.

Totusi, bancile locale ar putea fi in continuare cercetate. In afara de UOHS, Biroul Ceh de Inspectie a Sectorului de Retail, ce raporteaza Ministerului Industriei si Comertului, a declarat in februarie ca intentioneaza sa-si lanseze propria ancheta privitoare la comisioanele bancare. UOHS este un organism independent, ce raporteaza direct guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO