Business Internaţional

Bancherii egipteni au ieşit în stradă cerând salarii mai mari

Autor: Popescu Vlad

14.02.2011, 23:35 17

Guvernul egiptean a fost nevoit să declare luni zi liberă însectorul bancar după ce angajaţii instituţiilor de credit de statau declanşat mai multe greve, încurajaţi de demisia lui HosniMubarak şi nemulţumiţi de salariile reduse şi condiţiile inadecvatede lucru, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Şi angajaţii dinturism au protestat din aceleaşi cauze.

Băncile vor fi închise şi astăzi, data de 15 februarie fiindsărbătoare oficială care marchează ziua de naştere a profetuluiMohamed.

"Angajaţii cer salarii mai mari", a declarat guvernatoruladjunct al băncii centrale a Egiptului Hisham Ramez, precizând căgrevele afectează în principal băncile de stat.

Preşedintele National Bank of Egypt, cea mai mare bancăcomercială pe plan local, controlată de stat, a demisionat duminicădupă ce angajaţii furioşi l-au împiedicat să ajungă la birou.

Hosni Mubarak a cedat vineri puterea Armatei, după treisăptămâni de proteste şi manifestaţii, pe alocuri violente, pestrăzile marilor oraşe. Plecarea sa a redus tensiunile geopoliticeşi a contribuit la creşterea apetitului pentru risc alinvestitorilor pe pieţele internaţionale.

Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a scăzut lunisub 86 de dolari pe baril, la minimul ultimelor zece săptămâni.Demisia lui Mubarak a contribuit şi la sentimentul pozitiv de pebursele globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO