Business Internaţional

Banca spaniola BBVA se extinde in SUA

06.02.2007, 17:24 32

Grupul bancar spaniol BBVA planuieste sa continue extinderea in SUA pe masura ce cea de-a doua banca din Spania ca marime doreste sa isi largeasca aria geografica in care functioneaza in afara pietei natale si a celei din America Latina, scrie Financial Times.
Francisco Gonzalez, presedintele si directorul executiv al BBVA, a afirmat ca banca analizeaza daca posibilitatea de a vinde mare parte din produsele sale financiare prin intermediul sucursalelor este de mare interes pentru SUA, unde a cheltuit recent 2,6 mld. dolari (1,9 mld. euro) cumparand doua banci regionale in Texas. "Este important sa evaluezi daca putem dezvolta acest model in SUA", a spus el. "Daca acest lucru este real, vom avea un avantaj urias in a cumpara mai multe banci si in a promova franciza".
Noua orientare a BBVA este pusa pe seama incapacitatii de adaptare si de a gasi oportunitati adecvate pentru expansiunea in Europa. In 2005, banca a pierdut in fata rivalei sale din Franta, BNP Paribas, in lupta pentru controlul bancii Nazionale del Lavoro (BNL).
Gonzalez a afirmat ca este foarte multumit de decizia sa de a nu creste oferta BBVA pentru BNL, dar a afirmat ca banca si-a suspendat obiectivele sale in Italia pentru aceasta perioada de timp. De asemenea a respins speculatiile conform carora BBVA ar putea urma modelul Santander, rivala sa din Sapania, cumparand o banca in Marea Britanie. "Marea Britanie nu este o piata buna pentru noi", a afirmat el.
Ca multe alte banci din vest, BBVA a preluat recent o parte din actiunile unei banci chineze, cheltuind 1 mld. euro (1,3 mld. dolari) pentru un pachet minoritar in actionariat la CITIC Bank din China, cel de-al saptelea imprumutator ca marime din tara, si CITIC International Financial Holdings, sucursala sa cu sediul la Hong Kong. BBVA spera sa utilizeze relatia sa cu CITIC pentru a beneficia de cresterea tranzactiilor intre Asia si America de Sud.
BBVA este deseori considerata ca ia parte la consolidarea pietei bancare europene, dar afacerile de peste ocean au fost pana acum foarte rare. Gonzalez a afirmat ca lipsa de activitate a fost partial o reflectie a mediului favorizant creditelor. "Avem situatii favorabile si cand esti fericit nu te gandesti sa iti vinzi banca".
Gonzalez a afirmat ca BBVA nu va agrea o fuziune, ca parte egala cu o alta institutie europeana, deoarece acestea sunt foarte greu de coordonat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO