Business Internaţional

Banca Centrală Europeană spune că băncile şi-au redus creditarea mai mult decât anticipaseră. „Înăspirea creditării firmelor şi pentru achiziţionarea de locuinţe a fost mai puternică decât se aşteptau băncile în trimestrul precedent şi indică o slăbire persistentă a dinamicii”.

Banca Centrală Europeană spune că băncile şi-au...

Autor: Valeriu Dănilă

02.05.2023, 17:21 1067

Băncile din zona euro au redus creditarea mai mult decât se anticipase, după ce costurile de împrumut au crescut şi turbulenţele au cuprins sectorul financiar, crescând solicitările către Banca Centrală Europeană de a încetini ritmul creşterii ratelor dobânzilor, titrează Bloomberg.

Creditarea s-a „înăsprit în continuare în mod subtanţial” în primul trimestru, potrivit sondajului BCE privind creditele bancare, publicat marţi. „Înăspirea creditării firmelor şi pentru achiziţionarea de locuinţe a fost mai puternică decât se aşteptau băncile în trimestrul precedent şi indică o slăbire persistentă a dinamicii”.

Scăderea cererii nete din partea firmelor a fost mult mai mare decât cea prevăzută de bănci şi cea mai mare de la criza globală financiară, se arată în raport.

Totodată, cifrele au indicat că M3, un indicator larg al cantităţii de bani care circulă în economie, a scăzut în martie şi a fost la cel jos nivel din octombrie 2014.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO