Business Internaţional

Banca Centrala Europeana se teme de stagflatie

30.11.2004, 00:00 21



Banca Centrala Europeana va pastra joi rata dobanzii de referinta la nivelul de 2%, cel mai scazut in 60 de ani, informeaza Bloomberg, preluand rezultatele unui sondaj. BCE va revizui si estimarile de crestere economica pe 2005, de la 2,3% la 2%, pe fondul aprecierii euro, care a afectat activitatea de export, sustin economistii.



Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, nu a reusit sa tempereze aprecierea de 9% (din luna septembrie) a monedei unice fata de dolarul american, limitandu-se la avertismente verbale. Ascensiunea euro si consumul franat pericliteaza redresarea economica in zona euro, care a crescut pe al treilea trimestru in cel mai lent ritm din peste un an.



Potrivit unor analisti, banca ar dori sa majoreze rata dobanzii, insa nu are incredere in previziunile privind cresterea economica pe perioada urmatoare. Exista temeri cum ca economia zonei euro se va confrunta in curand cu fenomenul de stagflatie, care presupune o stagnare a cresterii economice si concomitent un avans al inflatiei.



BCE are in fata, sustine Joachim Fels de la Morgan Stanley, o dilema de natura economica: "Ridicarea ratei dobanzii pentru a tine inflatia in frau ar insemna un risc sporit de prelungire a perioadei de stagnare economica, in timp ce mentinerea dobanzii la nivelul actual sau reducerea ei pentru a stimula cererea ar putea duce la o rata a inflatiei si mai mare".



Cea de a doua problema este o "dilema de piata", care provine din combinatia aprecierii valutare si a impulsului inflationist dat de lichiditate pe piata de capital si cea imobiliara.



Potrivit lui James Nixon, economist la Barclays Capital, Londra, "suntem in pragul unei recesiuni in sectorul industrial, dar nu am ajuns inca acolo". "Depinde de ce se va intampla pe frontul pietei valutare", a mai spus Nixon, care considera ca optiunile de politica valutara pe care le are la dispozitie Trichet pentru a tempera ascensiunea monedei unice sunt "destul de limitate".



Moneda europeana a ajuns vineri la paritatea-record de 1,3329 dolari pentru un euro, cel mai ridicat curs de cand euro a fost introdus, in urma cu aproape sase ani.



Presiunea aprecierii euro, impreuna cu o majorare de 66% in ultimul an a pretului petrolului, au afectat negativ cererea globala si i-au determinat pe unii oficiali ai BCE, printre care si Trichet, sa sugereze ca banca centrala ar putea diminua estimarile privind cresterea economica pe 2005. Aceste perspective i-au facut pe investitori sa considere o majorare a ratei dobanzii in prima jumatate a lui 2005 mai putin probabila.



"Un euro puternic reprezinta un risc considerabil, iar noile prognoze ale BCE ar putea sa nu-l aprecieze corect", este de parere Jose Luis Alzola, economist la Citigroup, Londra. "Ne asteptam ca euro sa continue sa se aprecieze moderat anul viitor", a continuat el.



Jean-Claude Trichet a declarat ieri, la Rio de Janeiro, ca deprecierea accentuata a dolarului fata de moneda unica nu este binevenita si a subliniat importanta angajarii Trezoreriei SUA in mentinerea unei monede americane puternice.



"Tendintele recente ale cotatiilor dolarului fata de euro sunt nesatisfacatoare. Vreau sa subliniez importanta ultimelor declaratii ale secretarului Trezoreriei, John Snow, asupra hotararii SUA de a urmari un curs puternic al dolarului", a afirmat Trichet.



Ieri, un euro era cotat la 1,3256 dolari americani. "Sunt sanse ca dolarul sa recupereze teren saptamana aceasta", a apreciat Adam Myers, de la Societe Generale, potrivit caruia dolarul ar putea creste dincolo de pragul de 1,32 unitati fata de moneda europeana, in cursul acestei saptamani.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO