Business Internaţional

Banca Centrala Europeana: salvatorul sau calaul Europei?

03.10.2005, 16:54 12

In Badajoz, Vigo si in alte orase situate la granita spaniola, oamenii se imbulzesc sa cumpere fructe, legume, imbracaminte, tigari, dar si bunuri electrocasnice.

Benzina costa cu 15% mai putin in Spania comparativ cu Portugalia, iar frigiderele sunt mai ieftine cu 20%, informeaza International Herald Tribune.

Comertul pur si simplu a inflorit din iunie, luna in care Portugalia a decis sa ridice taxa pe valoare adaugata de la 19% pana la nivelul de 21%, cinci puncte procentuale in plus fata de Spania. Masura viza diminuarea deficitului bugetar, estimat la un nivel de 6,2% din Produsul Intern Brut, in conditiile in care economia Portugaliei stagneaza in continuare.

Anul acesta, este previzionata o rata de crestere economica de 0,7%, potrivit datelor furnizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Nivelul de abia se ridica la o cincime din rata de crestere de 3,4% raportata de Spania.

Situatia se prezinta din ce in ce mai bine pentru spanioli, care ar putea beneficia de reducerea taxelor si impozitelor dar si de o asigurare de sanatate mai generoasa in contextul inregistrarii unui excedent bugetar.

"Veselia" economica spaniola este exceptia care confirma regula "tristetii" din cadrul membrelor zonei euro. Saptamana trecuta, Fondul Monetar International a avertizat ca semnele revitalizarii economice europene anuntate la sfarsitul anului trecut incep sa piarda din intensitate, pe fondul creat de efectele unui consum scazut conjugat cu volatilitatea preturilor la petrol.

In acest context, provocarile care se ridica pentru Banca Centrala Europeana sunt majore. Acum, mai mult ca niciodata, aceasta trebuie sa-si justifice sprijinirea politicii de tintire a inflatiei in detrimentul unor masuri de incurajare a cresterii economice prin intermediul unui sistem monetar mai relaxat. Spre deosebire de Statele Unite, unde orice modificare intervenita in rata dobanzii poate genera efecte resimtite de intreaga economie americana, exemplele Portugaliei si Spaniei ilustreaza o problema unica pentru BCE care trebuie sa administreze 12 economii cu rate diferite de crestere.

Atat Spania, cat si Portugalia s-au alaturat structurii europene in 1986, au adoptat euro impreuna si ambele economii, cel putin in faza initiala, au descris un trend ascendent. Punctul de rascruce in evolutia ce-lor doua tari a fost aprecierea monedei euro.

In acest moment, diferentele dintre Spania si Portugalia si-au spus greul cuvant. Criticii monedei euro pun contrastul dintre evolutia celor doua economii pe seama ineficientei unei politici proiectate pe principiul "ce e bun pentru unul e bun pentru toti."

Italia, de exemplu, a emis propuneri de retragere din zona euro, iar Franta cere un control asupra politicii monetare mai accentuat. Oricare ar fi cauzele care au condus la aceasta evolutie negativa, previziunile FMI in legatura cu cresterea economica in UE pentru anul acesta se situeaza in jurul valorii de 1,2% comparativ cu rata de crestere a SUA evaluata la un nivel de 3,5%.

Jean-Philippe Cotis, economist-sef in cadrul OCDE, a declarat ca rezistenta SUA in fata socurilor petroliere este superioara comparativ cu cea a Uniunii Europene, care ar putea suferi in mod disproportionat din cauza volatilitatii preturilor la petrol.

Ingrijorata de nivelul cresterii economice, OCDE, alaturi de FMI si de alti reprezentanti ai guvernelor europene, a cerut Bancii Centrale Europene reducerea principalei rate de refinantare, al carei nivel de 2% a ramas constant din iunie 2003. In ciuda acestor presiuni, pozitia lui Jean-Claude Trichet, guvernatorul Bancii Centrale Europene, a ramas aproape neschimbata. "Prin mentinerea stabilitatii preturilor, banca centrala ofera un sprijin considerabil activitatii economice", a declarat Trichet. Mai mult, BCE a emis avertizari asupra efectelor negative pe care o eventuala coalitie a guvernelor europene le-ar putea exercita asupra increderii investitorilor.

Printre valurile de critici la adresa BCE, sunt, insa, si destul de multi sustinatori. Miguel Namorado Rosa, economist-sef in cadrul Bancii Comerciale Portugheze, se afla printre cei care declara ca liniile adoptate in politica monetara a BCE nu reprezinta o problema.

"Un model economic bazat pe salarii mici si calificari reduse a devenit extrem de necompetitiv", a declarat Rosa. "Birocratia si coruptia au descurajat investitorii. O data cu aderarea la UE, pozitia Portugaliei a devenit una periferica. Am asistat la inchiderea fabricilor si la vanzarea echipamentelor in China si Europa de Est. Nu tine de competenta BCE constrangerea sau limitarea planurilor de crestere. Chiar daca sprijinul acordat in sensul cresterii economice ar deveni pentru BCE un obiectiv clar, nu cred ca acest lucru are puterea de a modifica semnificativ contextul general." Fara moneda euro, Portugalia s-ar fi confruntat cu anarhia fiscala, dar si cu alte declinuri imposibil de contracarat. "Am beneficiat de conditii monetare care nu ar fi fost posibile in absenta integrarii in structura europeana", a declarat Rosa.

In ciuda unor avantaje evidente, moneda euro a starnit antipatii puternice care au dus in final la respingerea proiectului constitutional din partea Frantei si a Olandei. In Germania, un sondaj realizat in luna mai a aratat ca mai bine de 56% din populatie doreste inlocuirea euro cu fosta marca germana. Tensiunile in legatura cu aceasta tema vor continua, cu siguranta, si dupa controversatele alegeri.

Rolul jucat de BCE in realizarea actualului context economic este, deocamdata, incert. Singurul lucru pe care il stim cu siguranta este ca nici un actor major de pe scena politica nu a adus acuzatii certe principalei institutii bancare europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO