Business Internaţional

Banca Centrala Europeana indeamna bancile la simplificarea platilor

04.10.2005, 18:13 13

Institutiile financiare globale vor incepe procesul de restructurare a sectorului bancar din Europa doar in cazul in care bancile de pe continent vor intensifica eforturile de imbunatatire a sistemului de plati transfrontalier, scrie Financial Times, citand o declaratie data de un membru din conducerea Bancii Centrale Europene.

Crearea unei zone unice de plati in spatiul european, care va facilita tranzactiile dintre cetatenii din Europa, va genera castiguri semnificative si eficiente pentru populatie, sustine Gertrude Tumpel-Gugerell, membru in Consiliul Executiv al Bancii Centrale Europene.

"Pentru moment, bancile europene detin conducerea. Dar daca acestea se vor misca prea incet, atunci competitorii globali, si nu institutiile bancare din Europa, vor produce consolidarea si restructurarea sectorului bancar european", a adaugat Tumpel-Gugerell.

Aceste comentarii reflecta ingrijorarile Bancii Centrale legate de intarzierea transformarii sistemelor de plati, care in prezent fac ca transferurile mari de credit peste granitele nationale sa fie fie imposibile, fie prea scumpe.

Institutiile bancare au hotarat ca schimbarea sistemului sa se produca din 2008, pentru a se permite functionarea in paralel cu modalitatile de plata nationala. Aceasta mutare este perceputa ca un pas simbolic, chiar daca platile internationale reprezinta doar 5% din totalul transferului european.

In acelasi timp, unele grupuri bancare au sugerat ca aceste propuneri ale Comisiei Europene vor inabusi competitia prin fortarea bancilor europene sa adopte un sistem de plati unic.

Interventia energica a doamnei Tumpel-Gugerell survine pe fondul nelinistilor legate de fenomenul de integrare a sectorului bancar in zona euro dupa o perioada de sase ani de la introducerea monedei unice euro.

Existenta zonei euro a primit de-a lungul timpului o serie de contestari, iar uneori previziunile de dezvoltare a economiei integrate din Europa au fost in dese randuri sumbre.

Astfel, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare in Europa (OCDE) si-a exprimat recent ingrijorarea in ceea ce priveste perspectivele economice ale tarilor din zona euro, din cauza amanarii reformelor structurale.

Raportul OCDE mentioneaza ca progresul economic din aceasta zona va ajunge la jumatatea nivelului actual in douazeci de ani, daca guvernele tarilor esueaza sa implementeze reformele necesare.

De asemenea, conform OCDE, flexibilitatea pietei muncii va largi drumul catre actiunile legate de politica monetara, care ar putea sa reduca costurile de productie, usurand procesul de controlare a inflatiei.

In ceea ce priveste practicile bugetare, grupul a indicat esecul mai multor tari de a respecta regulile zonei euro, adaugand ca guvernele ar trebui sa "arate un grad mai mare de control al legilor fiscale", sprijinite de institutii bugetare solide.

Saptamana trecuta, Fondul Monetar International a avertizat ca semnele revitalizarii economice europene anuntate la sfarsitul anului trecut incep sa piarda din intensitate, pe fondul creat de efectele unui consum scazut conjugat cu volatilitatea preturilor la petrol.

Ingrijorata de nivelul cresterii economice, OCDE, alaturi de FMI si de alti reprezentanti ai guvernelor europene, a cerut Bancii Centrale Europene reducerea principalei rate de refinantare, al carei nivel de 2% a ramas constant din iunie 2003. In ciuda acestor presiuni, pozitia lui Jean-Claude Trichet, guvernatorul Bancii Centrale Europene, a ramas aproape neschimbata. "Prin mentinerea stabilitatii preturilor, banca centrala ofera un sprijin considerabil activitatii economice", a declarat Trichet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO