Business Internaţional

Banca centrală a Ungariei forţează băncile comerciale să finanţeze statul

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: CătăIina Apostoiu

04.06.2015, 00:02 435

Banca centrală a Ungariei forţează băncile comerciale de pe piaţa locală să-şi sporească finanţarea către guvern ca parte a eforturilor de a readuce ratingul de credit al ţării în categoria investment grade, scrie The Wall Street Journal.

Începând cu luna septembrie, banca naţională a Ungariei îşi va înlocui principalul instrument de politică monetară pe termen scurt cu o facilitate pe termen mai lung pentru a descuraja băncile să-şi parcheze excesul de lichiditate la banca centrală şi să cumpere în schimb mai multe obligaţiuni guvernamentale.

În prezent, băncile îşi depozitează surplusul de lichiditate de până la 5,5 mii de miliarde de forinţi (19,45 miliarde de dolari) la banca centrală.

Decizia are drept scop creşterea finanţării în monedă locală a Ungariei şi reducerea dependenţei acesteia de finanţarea valută.

“Diminuarea vulnerabilităţii externe ar putea atrage îmbunătăţirea ratingului de credit al Ungariei, reducerea primelor de risc şi costurilor de finanţare externă”, au declarat oficialii băncii centrale.

Nivelurile ridicate ale datoriei reprezintă unul din punctele slabe ale Ungariei. Înainte de criza financiară mondială, datoria externă brută a ţării se ridica la 120% din PIB. Pe măsură ce băncile au scăpat de credite “rele”, datoria a scăzut la 86% din PIB la sfârşitul anului trecut, iar banca centrală speră acum că datoria va continua să scadă.

Agenţia de rating Fitch, care a inclus ratingul Ungariei în categoria “junk”, şi-a îmbunătăţit perspectiva privitoare la datoria suverană a ţării la “pozitivă” de la “stabilă” citând excedentul de cont curent ridicat, disciplina fiscală şi plăţile mai mici în contul datoriei externe.

Reacţia băncilor faţă de decizia băncii centrale a fost una “pozitivă”, a afirmat guvernatorul băncii centrale, Gyorgy Matolcsy.

Ca urmare a modificării aduse de banca centrală şi a altor măsuri, băncile vor fi obligate să achiziţioneze titluri guvernamentale de până la 1,5 mii de miliarde de forinţi până la sfârşitul anului viitor, potrivit oficialilor băncii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO