Business Internaţional

Banca centrala a Poloniei lasa zlotul sa se aprecieze

14.04.2010, 23:07 21

Polonia va permite probabil monedei sale locale sa avansezepentru a intari increderea investitorilor dupa accidentul aviaticde sambata in urma caruia si-au pierdut viata presedintele tarii siguvernatorul bancii centrale, conform unui raport al BNP Paribas,citat de Bloomberg.

Zlotul ar putea avansa pana la 3,83 unitati in raport cu euro"in urmatoarele zile", scrie Shahin Vallee in raport. "Inca vedemspatiu" pentru o depreciere in continuare a monedei euro in raportcu zlotul "in urmatoarele zile si ne asteptam ca banca centrala sapermita monedei locale sa se aprecieze pentru a intari increderea",se mai arata in raport. Euro se tranzactiona ieri in jurul valoriide 3,88 zloti.

Zlotul va recupera cel mai probabil scaderile pe care le-arputea inregistra in urma accidentului aviatic pentru ca economiapoloneza este una dintre cele mai puternice din Europa, anuntauoficialii Citigroup si RBC anterior.

Viceguvernatorul bancii centrale poloneze Piotr Wiesiolek apreluat pozitia de guvernator pana la desemnarea unui succesor allui Slawomir Skrzypek, decedat in urma accidentului.

Tragedia aviatica s-a produs la o zi dupa ce banca centralapoloneza a inceput sa vanda zloti in incercarea de a tine in frauaprecierea monedei locale in raport cu euro, care s-a ridicat la6,4% in primul trimestru al acestui an, miscarea reprezentand primainterventie a bancii pe piata din ultimii 12 ani. Bancheriicentrali incercau sa tempereze aprecierea zlotului pe fondultemerilor ca valoarea sa ridicata ar putea incetini expansiuneaeconomiei.

Zlotul avansase cu 27% de la minimul pe cinci ani atins pe 17februarie 2009, consemnand a doua mare crestere din randulmonedelor emergente monitorizate de Bloomberg. Aprecierea monedeiii afecteaza pe exportatorii singurei economii UE care a evitatrecesiunea.

Coroana ceha, la noi maxime

Coroana ceha a atins ieri cel mai ridicat nivel din septembrie2009, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Coroana a avansatpana la 25,09 unitati in raport cu moneda europeana inainte de ascadea usor la 25,095 unitati, in crestere de la nivelul de 25,13coroane inregistrat la inchiderea sedintei anterioare. Moneda cehas-a apreciat cu 5% de la inceputul acestui an pe fondulimbunatatirii perspectivelor economice, fiind moneda cu al doileacel mai alert ritm de crestere din Europa Centrala dupa zlotulpolonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO